Tezgahtardan Oprah Winfrey’e ırkçı yaklaşım; Bu size pahalı gelir

Tezgahtardan Oprah Winfrey’e ırkçı yaklaşım; Bu size pahalı gelir

Amerika’nın dünyaca ünlü talk-show sunucusu Oprah Winfrey, yakınlarda İsviçre’nin Zürih kentine ziyareti sırasında ırkçı davranışa hedef olduğunu açıkladı.

Dünyanın en zengin kadınlarınların biri olan Winfrey, Zürih’teki lüks ürünler satan bir mağazada, fiyatını sorduğu bir çantanın, “kendisi için çok pahalı olduğunun söylendiğini” anlattı.

Lee Daniels’ın yeni filmi ‘The Butler’da rol alan Oprah Winfrey, geçen ay ünlü şarkıcı Tina Turner’ın düğününe katılmak üzere Zürih’e gitmişti. Winfrey, aldığı cevap üzerine tartışmaya girmeden mağazadan ayrıldığını, ama yaşadığı bu olayın “ırkçılığın sorun yaratmaya devam ettiğini gösterdiğini” anlattı. Söz konusu mağazanın sahibi Trudy Gotz, yaptığı açıklamada mağazadaki tezgahtarın Winfrey’e çeşitli ürünler gösterdiğini, daha sonra camekan arkasında tutulan 35 bin dolarlık etiket taşıyan bir çanta yüzünden “yanlış anlama yaşandığını” söyledi.

Trois Pommes mağazası yetkilisi, satış elemanının bir kaç yıldır firmada görevli olduğunu ve dünyanın her tarafından en kaprisli müşterilerle bile ilgilendiğini, ‘doğru bir satış elemanı’ olduğunu söylüyor.

SIĞINMACILARA ‘CÜZZAMLI’ MUAMELESİ

Winfrey’nin açıklamasının İsviçre açısından, halkla ilişkilerde ciddi yara alması anlamına geliyor. Winfrey’nin bir Amerikan televizyon programında yaptığı açıklama, kimi İsviçre kentlerinin, sığınmacıları kamu alanlarına girmekten menedilmesi planları yüzünden doğan siyasi tartışmaları izliyor.

İnsan hakları gruplarının, sığınma talebinde bulunan yabancıların yüzme havuzlarına, spor sahalarına ve kütüphanelere girmekten menedilmesine ilişkin planları, ırk ayrımcılığı olarak değerlendiriliyor. Halen İsviçre’den sığınma hakkı isteyenlerin sayısı 48 bin dolayında. Bu sayı, Avrupa ortalamasının iki katı. İsviçre yetkilileri, sığınma talep edenlerin özel merkezlerede alıkonmasını da öngören tedbirlerin, “yerel halkla aralarında gerginlik doğmasını engellemeyi amaçladığını” aktarıyor. İsviçre’de göçmenlik yasaları Haziran ayında sıkılaştırılmıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.