Sonbahar yağmurlarının keyfini ıslanmadan çıkarın

Sonbahar yağmurlarının keyfini ıslanmadan çıkarın

Yoğun sonbahar ikliminin hissedildiği şu günlerde, yağmurlardan ve rüzgârlardan etkilenmemenin en şık yolu sanırım trençkotlardır. Trençkotlar ile tanışmamız Thomas Burberry’nin 1880 yılında keşfettiği su geçirmez gabardin kumaşını, I. Dünya Savaşı sırasında askerlerin giyebileceği pratik bir giysiye dönüştürmesi ile gerçekleşmiş.

Sadece erkekler için düşünülen bu pratik ve kullanışlı giysi zamanla bayanlar tarafından da benimsendi.

Giyeni rüzgârdan koruyan trençkotlar, modanın rüzgârı ile her sezon karşımıza farklı detaylar ve işlevsellikleriyle çıkıyor. 2006-07 sonbahar / kış koleksiyonlarında liste başı parçalar arasında bulunan giysiler, şıklıklarıyla da büyük beğeni topluyor. Hem bayan hem de erkek giyiminde vazgeçilmez klasiklerden olan trençkotlar, bu sezon kruvaze ve apoletli modelleri ile dikkat çekiyor. Kadın gardırobuna erkeklerden armağan olan giysi ölçülü, fakat lüks bir görünüm sergiliyor.

Humprey Bogarth’ın “Casablanca” filmindeki bej rengi trençkotu ile akıllara kazınan imajı pek çok beye örnek olurken; Audrey Hepburn de “Breakfast in Tiffany” filminde giydiği trençkot ile bayanları etkilemiştir. Bej tonlarında, kemerli ve geniş yakalı formlar ile hatırlanan giysi seneler geçmesine rağmen çok detaylı değişikliklere uğramadı. Bilinen klasik tarzını her dönem muhafaza eden trençkotlar, küçük ayrıntılar ile sezon modasına uyarlandı.

Çoğu kez düz renk kumaşlar ile tasarlanan modellerin yanında bu sezon çok moda olan ekose ve leopar desenlilerine de rastlamak mümkün. Aşırı bol olmayan kalıplar, yine çok dar olmayan rahat kesimlerle birleştirilmiş. Geçtiğimiz sezonda tek sıra düğmeli tarzda tasarlanan trençkot modellerini fazla sayıda kemik düğmeli ve kruvaze olarak görüyoruz. Kalın kemerler ve omuz apoletleri ile hareketlenen tasarımlarda canlı renklere ve desenli astarlara oldukça fazla yer verilmiş. Bej tonlarının hâkim olduğu modellerde sezonun moda renkleri kahverengi, siyah, ekru, gri, yeşil ve lacivert kullanıldı. Daha cesur ve renkli giyim stilini benimseyenler içinse kırmızı, sarı ve mor renklerinde tasarlanmış trençkotlar tercih edilebilir. Louis Vuitton, Prada, Dolce & Gabbana, Moschino, Ralp Lauren, Dsqwared ve Tommy Hillfiger gibi pek çok tarzlarıyla moda dünyasında kabul görmüş trend markalar da trençkotu kendi stilleriyle tasarladılar.

Kimi koleksiyonlarda bebe yakalı trençkotlara rastlarken kimi koleksiyonlarda 2006-07 sezonuna damgasını vurmuş kürk yakalılara rastlıyoruz. Spor modellerde dikiş özelikleri ve bol cepler dikkat çekerken klasik modellerde lüks ayrıntılar kullanıldı. Çift taraflı kullanım kolaylığı sağlayan tasarımlar ise iş çıkışı direkt şık davete gitmek zorunda kalan vakit darlığı çekenlere alternatif oluşturuyor. Şehir yaşamında çalışan, modern, bakımlı, zarif olmak isteyenlerin tercihleri arasında bulunması gereken trençkotlar, su geçirmezliğinin yanında pratik ve bakım kolaylığı olan son teknoloji kumaşlardan üretilebiliyor. Açık renklerde çok daha zarif ve alımlı görünen tasarımlar, bu özelliği olan kumaşlarla kışın koyu renklere hapsolmaktan bizleri kurtarıyor.

Büyük şehirlerin yoğun metropol yaşamına uygun özellikleri ile dikkat çeken, sonbaharın vazgeçilmez giysisi trençkotlar, gündelik giyimde olduğu kadar klasik resmî giyimde de kaliteli, asil ve şık bir imaj yaratıyor. Denim, kadife pantolon, spor gömlek ya da balıkçı yaka kazak ikilisi ile rahat birleşim yaparken; takım elbise ile bakımlı, klasik bir şıklığa kavuşabilirsiniz.

İş yaşamı içindeki bayanlar ise tüvit döpiyes ile birleştirecekleri trençkotlarıyla maskülen ve feminen bir stile sahip olabilirler. Her sezon farklı uzunluklarda görmeye alıştığımız modeller bu sonbaharda diz üstü ya da hemen diz altı boylarında tasarlandı. Bazı trençkotlarda deriler, farklı kumaş kombinleri ve kürklerin yanı sıra kemik düğmeler ve kemer tokaları kullanıldı. Yalın ve minimalist çizgisi ile ön plana çıkan modellerde kol ağzı şeritleri de kullanılan tasarım detaylarından. Leopar modasından etkilenen trençkotlarda ise astarların şaşaası dikkat çekiyor.

Bir kıyafet klasiği olan trençkotlar, belki de en uzun vadeli kullanabileceğiniz giysileriniz arasındadır. Klasik kalıpların modaya uygun şekilde revize edildiği dizaynların da iddialı olmayan zarif ve şık detaylara sahip olanlarını seçmekte yarar var. Terletmeyen, antibakteriyel, nefes alabilen, antialerjik ve antistres kumaşlar ise uzun süreli giyime yönelik tüm giysilerde olduğu gibi trençkot alırken de öncelikleriniz arasında bulunmalı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.