Stres, diş etinin de düşmanı!

Stres, diş etinin de düşmanı!

Pek çok sağlık sorununa kaynaklık eden stres, diş etlerinin şişmesine neden olabiliyor. Diş eti şişmesiyle başlayan bu durum daha sonra ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyor.

“Stresten uzak durun!”, son yıllarda uzmanların dilinden düşmeyen bir cümle. Hakkı var, zira tepeden tırnağa tüm uzuvlarımızı olumsuz etkiliyor. Yoğun stresin vücudumuza zarar verdiği bölgelerden biri de diş etleri. Diş gıcırdatması ve dişleri sıkmanın da psikolojik kökenli rahatsızlıklar olabileceğini belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, stresin ağız içinde oluşturduğu problemlere dikkat çekiyor.

Çağımızın hastalığı olan stres, diş etlerinin şişmesine neden olabiliyor. Başlangıçta diş eti şişmesiyle başlayan bu durum daha sonra ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyor. Şişen diş etlerinde plak kontrolü daha zor olacağından ağız hijyeninin sağlanması güçleşiyor, dolayısıyla periodontitis denen diş eti iltihabına zemin hazırlanmış oluyor. Diş eti iltihabı ise kalp ve şeker hastalıkları gibi çeşitli sistemik hastalıkların oluşmasına neden olur. “Nasılsa kendiliğinden geçer!” demek yanlış. Zira diş eti şişmesi kendiliğinden geçen bir hastalık değil. Bu yüzden şikayetler kötüleşmeden bir uzmana başvurmakta fayda var. Diş eti şişmesinde ağız hijyeninin devamlılığı da çok önemli. Ağız bakımının yeterli yapılamaması diş aralarında kalan bakteri plağının daha da büyümesi anlamına gelir. Bakterilerin artması diş etlerinde şişliğe ve iltihaba neden olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında uzman bir doktorun uygulayacağı tedavi şart. Önerilen fırça ve macun ile düzenli fırçalamanın yanında diş ipi, ara yüz fırçası ve gargara ile ağız hijyeni desteklenmeli. Kötü beslenme vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına, bu durum ise dolaylı olarak diş etlerinin zayıflamasına ve dişlerde şişmeye neden olur. Bu nedenle tüketilen besinlerin kalsiyum, fosfor ve doğru seviyelerde florür içermesi gerekiyor. Diş eti şişmesi sadece stres, dışarıdan alınan bir enfeksiyon ya da vitamin eksikliğinden kaynaklanmaz. Ailede diş eti probleminin olması hastalığın olasılığını artıran bir faktör. Strese bağlı diş sıkma veya gıcırdatma problemi yaşayanlar içinse doktor kontrolünde kullanılan kas gevşetici ilaçlar ve psikolojik destek öneriliyor.

Dişinizi kaybedebilirsiniz

-Dişlerin çiğneyici yüzeyinde aşınmalara sebep olur.

-Dişlerde kamaşma olarak bilinen, soğuğa karşı hassasiyet belirir.

-Ani diş sızlamaları gerçekleşir.

-Diş ve çene arasındaki bağlarda gevşemeler oluşarak diş sallanmaları ya da dökülmeleri görülür.

-Dişlerde kırılma ve diş eti çekilmeleri ortaya çıkar.

-Diş minelerinde oluşan rahatsızlık diş boylarının kısalmasına sebep olur.

-Ağız yaraları, baş ağrısı, çene ağrısı şakak ve yanak bölgelerinde de kas ağrılarına neden olur.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.