Şişkinlik mi, mide kanseri mi?

Şişkinlik mi, mide kanseri mi?

Midede sürekli ağrı, şişkinlik, yanma ve bulantı olması sindirim güçlüğü nam-ı diğer dispepsinin belirtileri. Ancak hafife almamak gerekiyor. Bu tabloya kansızlık, ani kilo kaybı ve kanamalı bulantılar eşlik ediyorsa mide ve yemek borusu kanserinin habercisi olabilir.

Henüz tabağınızın yarısını bile bitiremeden karnınız doyuveriyor, ardından oluşan şişkinlik, yanma ve ağrı midenizi saatler boyu rahatsız ediyor. Kimi zaman da bu tabloya mide bulantısı eşlik ediyorsa siz de dispepsi (sindirim güçlüğü) ile karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak mide bağırsak problemlerine milletçe alışkın olduğumuzdan pek önemsenmeyen bu sorun kimi zaman altta yatan ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Mide ve bağırsak ülserleri en büyük sebebi

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Necip Aytuğ, dispepsiyi “karnın üst orta kısmında hissedilen kronik veya tekrarlayan ağrı ya da rahatsızlık hissi” olarak tanımlıyor. Rahatsızlık hissi sindirim ile ilgili her türlü yakınmayı kapsıyor. Erken doyma, midede dolgunluk hissi, yanma, ekşime, şişkinlik veya kusma tarzında görülebiliyor. Dispepsi yalnızca değişik hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabilen yakınmaları ifade eden bir terim değil. Altta yatan başka bir hastalığa bağlı olmayan bir mide rahatsızlığı olarak ‘fonksiyonel dispepsi’ şeklinde adlandırılıyor. Dispepsi ile ilgili ağrı, rahatsızlık hissi gibi yakınmaların dışkılama veya gaz çıkartmakla geçmemesi en önemli belirtilerden. Hastalık temeli olmayan ‘fonksiyonel dispepsi’ en sık karşılaşılan cinsi. Öyle ki vakaların yarıdan fazlası buna bağlı. Kronik ama altında herhangi bir hastalık yatmıyor. Ancak bir de hastalık kaynaklı dispepsi var ki, özellikle ülserden kaynaklanıyor. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri en yaygın sebeplerinden. Bunu reflü izliyor. Yemek borusu ve mide kanserleri de yine dispepsiye yol açabiliyor. Görülme yaşı, ortaya çıkış biçimi altta yol açan hastalığa bağlı olarak değişebiliyor.

Kilo kaybı ve kusma varsa…

Fonksiyonel dispepsi hastalığında alışkın olunmayan gıdalar alındığında rahatsızlık ya da ağrı görülebilir. Ancak aynı gıda ya da içeceğe karşı her zaman aynı olumsuz tepki olmayabilir. Genellikle tıka basa yemek, yağlı yiyecekler, çay, kahve, çikolata ve gazlı içecekler, kafeinden zengin yiyecek ve içecekler yakınmaları tetikleyebiliyor. Bu nedenle bu tür gıdaların kısıtlanması gerekiyor.

Bazı ağrı kesiciler özellikle yaşlılar tarafından çok sık tüketildiğinden ülser kaynaklı dispeptik yakınmalara yol açabiliyor. Yakınmaların ileri yaşta başlaması, ani ortaya çıkışı, kişiyi uykudan uyandırması, sebepsiz kilo kaybı, kanlı veya sürekli kusma, tetkiklerde kansızlık saptanması, karnın üst bölümünde ele kitle gelmesi, daha önceden mevcut yakınmaların değişmesi gibi durumlarsa altta yatan bir başka hastalıkları düşündürebileceğinden mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Zira hastalıklara bağlı dispepsi tedavi edilmezse mide delinmesi, sindirim sistemi kanamaları veya sindirim sisteminde tıkanmalar ve kanserli vakalarda hastalık evresinin ilerlemesi gibi kötü sonuçlara yol açabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.