Sirke her derde deva

Sirke her derde deva

Bilgisayarları temizlemek hiç kolay değil. Ancak bunun çok pratik bir yolu var: Bilgisayarı akşamları sirkeyle temizlemek. Bunun için bir kase içine birkaç yemek kaşığı elma sirkesi ve biraz da su koyun. Bilgisayarınızın fişini prizden çekin. Sonra da hazırladığınız sirkeli suya pamuklu bir bez batırıp bezi iyice sıkın. Yazıcı, faks, klavye, fare ve monitörü silin. Klavyelerin tuşlarının arasını temizlemek için de ya pamuklu çubuktaki pamuk miktarını biraz azaltarak ya da sirkeli suya batırdığınız bezi bir bıçak ucuna geçirerek temizlik yapabilirsiniz.

Paslanmaz çelik eşyalar pırıl pırıl
Bu tür eşyaları pratik bir şekilde temizlemek için, püskürtmeli eski bir plastik şişenin içine eşit miktarda elma sirkesi ve suyu koyun, iyice çalkalayın. Sonra da krom ve çelik eşyalarınızın üzerine sıkın. Ardından da temiz pamuklu bir bezle silin. Eşyalarınız artık pırıl pırıl.
Panjurları temizlemek çok kolay
Panjurlarınızı temizlemek zor geliyorsa önereceğimiz pratik yöntemi denemelisiniz. Eşit miktarda elma sirkesi ve elinizin dayanacağı kadar sıcak suyu karıştırın. Sonra da elinize bir eldiven geçirin. Elinizi sirke-sıcak su karışımına batırın, sonra da panjurlarınızın arasına elinizi geçirerek önünden ve arkasından silin. Eldiven kirlendikçe ara sıra durulama yapmanız gerekecektir ama bu o kadar da önemli değil. Panjurlarınız tertemiz olacak ve uzun süre de öyle kalacaktır.
Tıkalı lavaboları sirkeyle açın
Tıkanan lavaboları açmak için kimyasal açıcılar yerine hiçbir zararı olmayan sirkeyi kullanabilirsiniz. Bunun için lavabonuza huniyle 100 gram karbonat boşaltın, hemen arkasından da 200 mililitre sirke dökün. Bu karışım hemen köpürecektir. Köpürme bittiğinde iki litre kadar kaynar su dökün. 4-5 dakika bekleyin ve bu sefer soğuk su musluğunu açın ya da direkt soğuk su boşaltın. Lavabonun akışı hâlâ yavaşsa önce 100 gram tuz, sonra da 400 mililitre kaynar elma sirkesi dökün. Ve yine önce sıcak, sonra soğuk su akıtın. Bu yöntemle hem tıkalı lavabolarınız açılacak hem de koku yapan bakteriler yok olacaktır.
Buzdolabı temizliğinde
Buzdolabı temizliğinde sirke karbonattan çok daha etkilidir. Sirkeyi yarı yarıya suyla karıştırıp, dolabın içini ve dışını bir güzel temizleyin. Küflenmeleri önlemek için sebzelik ve meyvelik bölümlerini tek başına elma sirkesiyle temizleyebilirsiniz.
En etkili kireç çözücü
Kimyasal içerikli kireç çözücülerin sağlığımıza büyük zararlar verdiğini hepimiz biliyoruz. Ne kadar durularsanız durulayın kimyasal çözücülerin bir şekilde artık bırakma riski var. Bu manada sirkeyi dibi kireç tutan demlik ve çaydanlıklarınız için kireç çözücü olarak kullanabilirsiniz. İçine birkaç yemek kaşığı sirke attığınız demlik ya da çaydanlığınızı ocağa koyup kaynatın. Kaynadıkça ağır ağır da olsa dibe yapışan kireçler çözülecektir. Aynı yöntemi elektrikli su ısıtıcıları için de uygulayabilirsiniz. Bu en pratik ve sağlıklı çözüm yolunu denediğinizde bir daha asla kimyasal içerikli ‘temizlik maddeleri’ni evinize almayacaksınız.
Halılarda leke kalmasın
Temizlenmesi zor gözüken halı lekeleri için bir çorba kaşığı sirkeyi, bir çorba kaşığı mısır nişastasıyla karıştırın. Bu karışım macun haline geldikten sonra elinize kuru bir bez alın, lekeyi bu macunla iyice ovun ve iki gün bekletin. Sonra da elektrik süpürgesiyle kuruyan macunu alın.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.