Otizm hastaları için ‘göz takip gözlüğü’ geliştirildi

Otizm hastaları için ‘göz takip gözlüğü’ geliştirildi

Georgia Tech Üniversitesi araştırmacıları otizmi tanımlamadaki en önemli özelliklerden biri olan göz kontağı kuramama durumunu baz alarak çocuklardaki göz kontağını takip edebilecek yeni bir ‘göz takip gözlüğü’ geliştirdi.

Bir çeşit x-ray cihazına benzeyen bu gözlük şuanda test edilme aşamasında ve bir gün otizmi veya özellikleri otizme benzeyen diğer gelişimsel gerilikleri oldukça erken dönemde tanılamada yardımcı olacağı tahmin ediliyor.

Georgia Tech profesörlerinden Gregory Abowd : “Şuan Amerika da otizm tanılamada ortalama yaş maalesef 4-5 tir. Otizm de aşama katetmek için bu yaşı çok daha erkene çekmeye ihtiyacımız var.” dedi.

Erken bulguların erken tanımlamayı sağlayacağına inanan Abowd ve ekibi son 1.5 yıl boyunca 1- 2.5 yaşlarındaki otizm rahatsızlığı yaşayan çocukları bulmakla geçirdi.

Araştırma ekibi, çocuklardaki göz kontağını takip edebilen özel gözlükle birlikte yüz analiz yazılımını kullanıyor.

“Bu özel gözlük , otomatik olarak benim nereye baktığımı söylüyor, aynı zamanda ne gördüğümü kaydedecek ve işaret edecek bir kamerası da var.”şeklinde bilgi veren Prof. Abowd, araştırmada çocukların bileklerine ya da dizlerine takılabilen bir sensör kullandıklarını ifade etti. Bu sensör çocukların vücut ısılarını, el hareketlerini ve derideki duyusal hassasiyet derecesini takip edibiliyor.

 

 

Araştırmacılar tedavi yöntemlerininin başarılı olup olmadığını da ortaya koyan bütün bu kriterleri çocuklardaki gerginlikleri ve davranış bozukluklarını tanımlamak için kullanıyor. Geliştirilen bu teknolojinin yakında çocuk polikliniklerinde ve evlerde kullanılmaya başlayacağın umut ediliyor.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.