Kozmetik ürünler sivilceye yol açabilir

Prof.Dr. Aylin Türel Ermertcan, “Kozmetik ürünler sivilceye yol açabilir, bu nedenle içinde ne olduğu bilinmeyen ürünler ve işin ehli olmayan kişilerce yapılan kozmetik uygulamalardan uzak durulmalıdır” dedi.

Sivilcelerin özellikle ergenlik döneminin deri hastalığı olarak bilinse de her yaşta karşılaşılabilecek önemli bir dermatolojik sorun olduğunu belirten Prof.Dr. Ermertcan, şöyle konuştu: “Ergenlik döneminde hormonların etkisi ile oldukça sık karşımıza çıkmakta, yüzde görüldüğü ve uzun süre devam ettiği için de gençlerin psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Ergenlik dönemi dışında anneden geçen hormonların etkisiyle bebeklik döneminde de görülebilmektedir. Erişkinlerde görüldüğünde hormonal bozukluklar eşlik edebilmektedir. Ergenlik döneminde salgılanmaya başlayan androjen hormonunun etkisiyle derideki yağ bezleri büyümekte ve yağ salgısı artmaktadır.” Yağ salgısının deride tıkaçların oluşmasına ve deride bulunan bazı mikroorganizmaların artışına yol açtığını anlatan Ermertcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu olaylar sonucunda öncelikle beyaz ve siyah noktalar daha sonra içi irinli ve büyük sivilceler oluşmaktadır. Yüz bölgesi dışında vücutta da görülebilir. Ergenlik döneminin kendine has psikososyal sorunlarına bir de sivilcelerin eklenmesiyle ciddi depresyon karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle sıkıntı ve stres de sivilcelerin artışına yol açmaktadır. Bu streslerin başında sınav gelmektedir. Bu nedenle mümkün olan kısa zamanda ergenlik sivilceleri tedavi edilmelidir, gerektiğinde psikiyatrik yardım alınmalıdır.”

ALKOLDEN UZAK DURMAK ÖNEMLİ

Erişkin dönemde kadınlarda androjen hormonu artışıyla giden “polikistik over” hastalığının sivilcelere yol açan bir hastalık olduğunu vurgulayan Ermertcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yumurtalıklarda kistlerin olduğu bu hastalıkta sivilcelerin yanı sıra kıllanma artışı, adet düzensizlikleri ve erkek tipi saç dökülmesi görülür. Böbreküstü bezi tümörlerinde şiddetli sivilceler oluşmaktadır. Erişkin dönemde görülen sivilcelerde mutlaka hormon hastalıkları irdelenmeli ve araştırılmalıdır. Altta yatan hormonal bozukluk mutlaka tedavi edilmelidir. Orta ve ileri yaşlarda da sıcak, güneş ışınları, baharatlı gıda ve alkolün tetiklediği sivilceler karşımıza çıkmaktadır. Özellikle alın, yanaklar ve burunda yoğun kızarıklık, yanma ve sivilceler şeklinde kendini gösterir. Bu hastalarda tedavinin yanı sıra sıcak, güneş ışınları, baharat ve alkolden uzak durmak çok önemlidir.”

KOZMETİK ÜRÜNLER SİVİLCEYE YOL AÇABİLİR

Kozmetik ürünlerin sivilceye yol açabileceğini kaydeden Ermertcan, sözlerine şöyle devam etti:”Bu nedenle içinde ne olduğu bilinmeyen ürünler ve işin ehli olmayan kişilerce yapılan kozmetik uygulamalardan uzak durulmalı. Sivilcelerin kendi kendine iyileştiği yargısı bir kenara bırakılarak ihmal edilmeden deri hastalıkları uzmanlarınca tetkik ve tedavi edilmelidir. Sivilce tedavisi sabır gerektirir, 4-6 ay kadar verilen tedavilere devam edilmeli, ilaçlar hemen değiştirilmemelidir. Günümüzde sivilce tedavisi için geliştirilmiş olan etkili ilaçlar bulunmaktadır. Erken başlanan ve sabırla sürdürülen tedavilerle iz bırakmasının da önüne geçilebilmektedir. Sivilce izlerinin de tedavisi mümkündür, ancak deri hastalıkları uzmanları tarafından yapılmalıdır. Sivilceleriniz hem yüzünüzde hem de ruhunuzda iz bırakmasın!”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.