Her yıl 8,2 milyon insan kanserden ölüyor

Her yıl 8,2 milyon insan kanserden ölüyor

Bugün Dünya Kanser Günü. Son dört yılda dünya genelinde kanser sıklığı yüzde 11 artış gösterdi. Vaka sayısı yıllık 14 milyona ulaştı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Kanser Ajansı (IARC) tarafından hazırlanan rapora göre kanser dünya genelinde her yıl 8,2 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun yaptığı dünya ve Türkiye’deki kanser istatistiklerine göre ise dünyada her yıl 30-69 yaş grubunda 4 milyon kişi kanser nedeniyle beklenmedik bir şekilde ölüyor. Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, bu yıl kanserle mücadelede “Efsanelere İnanmayın” sloganını benimsediklerini ifade etti. Halk arasında yaygın olan birinci efsanenin ‘Kanseri konuşmak zorunda değiliz’ olduğunu belirtiyor ve, “Maalesef kanser tanısı konulan insanlar bunu görmezden geliyor ve gizlemeye çalışıyor. Kanser, konuşulamaz bir hastalık değildir.” diyor. İkinci efsanenin ‘Kanserin belirti ve bulguları yoktur’ ifadesinin olduğunu dile getiren Kutluk, “Artık kanserin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyemeyiz. Erken belirtileri vardır. Yeter ki farkına varalım. Üçüncü efsane ise ‘Kanserle ilgili yapabileceğim bir şey yok’ demektir. Kanser bir alınyazısı değildir. Eğer mücadele etmezseniz kaderiniz olur. Dördüncü efsane ise ‘Kanser tedavisine hakkım yok’ ifadeleridir.” diye konuşuyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin ise Türkiye’de her yıl 165 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu kaydetti. Türkiye’nin kanser taramalarında önemli mesafe kat ettiğini söyleyen Gültekin, tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite ve fiziksel aktivite eksikliğinin kanser oranlarını yükselttiğinin altını çizdi.

Birinci sırada akciğer, ikinci sırada meme kanseri var

Türkiye’de en son yayınlanan istatistiklere göre erkeklerde her yüz bin kişide yaklaşık 270, kadınlarda her yüz bin kişide 173 kişiye kanser teşhisi konuluyor. Kadın-erkek ortalaması ise yüz bin kişide 221 kişi. Erkeklerde birinci sırayı akciğer kanseri alıyor: 100 bin kişide 66. İkinci sırada prostat kanseri bulunuyor: 100 binde 36. Üçüncü sırayı 100 binde 21 ile mesane kanseri alıyor. Dördüncü sırada 100 binde 21 ile bağırsak, beşinci sırada ise 100 binde 16 oranıyla mide kanseri geliyor. Kadınlarda birinci sırada 100 binde 40,6 oranıyla meme kanseri var. İkinci sırada troid kanseri: 100 binde 18,6, üçüncü sırada bağırsak kanseri: 100 binde 13,4, dördüncü sırada rahim kanseri: 100 binde 9,3 ve beşinci sırada 100 binde 8,1 ile akciğer kanseri yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.