Dost tavsiyesi ilaç sizi daha da hasta yapabilir

Dost tavsiyesi ilaç sizi daha da hasta yapabilir

Doktor bilgisi dışında eş dost tavsiyesiyle ilaç kullanmanın ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceği belirtiliyor. Kullanılan ilaç doğru dahi olsa her hastaya verilen dozaj farklı miktarda olduğundan problem oluşturabiliyor. “Hekiminize danışmadan kullanacağız ilacın yan etkilerini bilmediğiniz için sağlığınız daha da çok bozulabilir.” uyarısında bulunan Farmakoloji Uzmanı Hakan Özkayran, “Doktor bilgisi dışında ilaç kullanmayın.” uyarısı yaptı.

Hastalıklarla mücadelede en önemli faktörlerden olan ilaç, doktor bilgisi dışında kullanılırsa felakete sebep olabiliyor. İlacın hastalıkları tedavi etmek, hastalıklardan korunmak veya bazı durumlarda tetkik amacıyla kullanıldığını belirten Farmakoloji Uzmanı Özkayran, Dünya Sağlık Örgütü’nün, akılcı ilaç kullanımını kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve miktarda en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri olarak tanımladığını aktarıyor. Akılcı ilaç kullanımının, bir yandan sağlık hizmetinin kalitesini arttırmayı diğer yandan da kullanıcı ve toplum için maliyeti azaltmayı amaçladığını belirten Özkayran, “Size en iyi şekilde sağlık hizmeti sunulabilmesi için muayene olduğunuz hekime, halen kullanmakta olduğunuz ilaçlar ve son zamanlarda kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgileri vermeniz çok önemlidir. Kullanmakta olduğunuz bir ilaç, hekiminizin yeni reçete ettiği bir ilaçla etkileşmeye girerek sağlığınız için tehlikeli olabilecek sonuçlara neden olabilir ya da bazı şikayetlerinizi etkileyerek, hekiminizin doğru tanıyı kısa sürede koymasını güçlendirebilir. Bu nedenle kullanmakta olduğunuz ilacı veya ilaçları mutlaka muayene esnasında hekiminize söylemelisiniz. Yine hekiminiz, doğru tanıya ulaştıktan sonra seçeceği ilaç veya ilaçlara karar verirken mutlaka sizin yaş, cinsiyet, gebelik, emzirme, ek bir hastalık gibi bireysel özelliklerinizi gözönünde bulunduracaktır. Bu nedenle gebelik ve emzirme durumları, mevcut bir hastalığınız veya ilaç alerjisi bilgilerinizi hekiminize anlatmanız çok önemli bir husustur.” dedi.

Her hasta için kullanılacak ilaçların ve miktarın aynı olmadığını, başka birine iyi gelen bir ilacı kullanmanın yanlış olduğunu kaydeden Özkayran, “Bu tür ilaç kullanımı, her ne kadar şikâyetleriniz benzer olsa bile sizin için çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Hekiminize danışmadan ilaç kullanmak, sizin zararınıza olabilir. İlaçlar, hastalıklarla mücadelede en önemli silahlarımızdan biridir ancak ne var ki tamamen zararsız maddeler değildirler. İlaçların yan etkileri konusunda bilinçli olmak durumundayız. Hekiminiz, sizi reçete ettiği ilacın olası yan etkileri, besin maddeleriyle ve diğer ilaçlarla birlikte kullanımlarında gelişebilecek etkileşimler konusunda bilgilendirecektir. İlaç kullanımı esnasında ortaya çıkan şikayetlerinizin, ilaçtan kaynaklanan zararlı bir yan tesir olabileceğini aklınızda tutmalısınız. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde öncelikle sizi muayene eden ve ilacı reçete eden hekime, bir eczacıya veya bir sağlık mensubuna danışmanız son derece önemlidir. İlaçlar, sadece hekiminizin size önerdiği şekilde kullandığınızda faydalı olabileceklerdir. Kendi kendinize ilaç kullanmaktan sakınmalı ve hekiminizin size uygun gördüğü ilaçları, yine onun belirttiği süre ve miktarda kullanmalısınız. İlaç kullanımı hekime danışılmadan yarıda kesilmemeli ve kullanım değişikliğine gidilmemelidir.” uyarısında bulundu.

İlaç kutularının içinde yer alan prospektüsleri (ürün bilgilerinin yazılı olduğu kâğıt) okumanın faydalı olabileceğini de belirten Hakan Özkayran, “İçerisinde tıbbi dille yazılmış birçok kelime mevcut olsa da anlamadığınız kelimeler için bir eczacıdan veya bir sağlık mensubundan bilgi alınmalı. İlaçlar, çocuklarınızın göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde, uygun koşullarda ve ambalajında muhafaza edilmeli. Kesilmiş ve ambalajı açılmış, son kullanım tarihi geçmiş ürünler kesinlikle satın alınmamalı ve kullanılmamalı.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.