Çocuğunuzun bağışıklık sistemi güçlü mü?

Çocuğunuzun bağışıklık sistemi güçlü mü?

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bugünlerde özellikle çocuklar sık sık hastalanıyor. Uzmanlar, bunun önüne geçmek için öncelikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğine dikkat çekiyor ve anne babalara şu tavsiyelerde bulunuyor.

 

İki yaşına kadar anne sütünü ihmal etmeyin

 

Eğer çocuğunuz 2 yaşından küçükse anne sütü, bağışıklığın güçlenmesini sağlayan en etkili besin kaynağıdır. İçerdiği probiyotikler sayesinde bebeğinizi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olacaktır. 2 yaşına kadar anne sütü alan çocukların vücutları mikroplara karşı daha dirençli ve bağışıklık sistemleri daha güçlüdür.

 

Aşıların zamanını geçirmeyin

Çocukların aşılarını aksatmamak ve zamanında yaptırmak bağışıklık sistemlerini güçlendirecektir. Özellikle 6. aydan sonra mikroplara karşı vücut direncini artıran en geçerli yöntem aşıdır. Bunun için aşı takvimi yakından takip edilmelidir.

 

Her gün mutlaka temiz havaya çıkarın

Çok fazla steril ortamda büyüyen çocukların vücutları mikroplarla tanışma imkanı bulamadığı için hastalıkları da daha ağır geçirirler. Astım ve alerjik hastalıklara yakalanma riski de artar. Annelerin aşırı korumacı yaklaşımları, çocukların mikroplara karşı dirençlerinin zayıf olmasına sebep olmaktadır. Bunu önlemek için çocukları kısa süreli de olsa her gün temiz havaya çıkarmak, mikroplarla tanışmasına yardımcı olmak gerekir. Çocukların vücudu, mikroplarlarla tanıştıkça onlara karşı direnç göstererek bağışık sistemlerinin güçlenmesini kolaylaştırır.

 

Öğünlerde yoğurt bulundurun

İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan çok sağlıklı bir gıdadır. Bebeklere 5. aydan itibaren verilebilir. Çocukların da günlük yemek öğünleri arasında da yoğurt mutlaka olmalıdır.

 

Abur-cubur değil, sağlıklı besinler verin

Çocukların beslenmelerine dikkat edilmeli, çok fazla abur cubur tüketmeleri engellenmelidir. Onun yerine sağlıklı ve besleyici gıdalar ile bol bol meyve-sebze yemeleri sağlanmalıdır. Çocuklar sabah kahvaltısında ekmek, peynir, yumurta, süt veya taze sıkılmış meyve suyu, pekmez ya da bal, domates ve salatalık; ara öğünde meyve veya süt, börek ya da kek; öğle yemeğinde çorba ya da yemek, pilav veya makarna, yoğurt ve salata; ara öğünde meyve ya da ayran, börek veya kek; akşam yemeğinde ekmek, yemek, salata, tatlı ya da meyve, yoğurt; yatmadan önce meyve ya da süt tüketecek şekilde beslenmelidir.

 

Gereksiz ilaç kullanımından kaçının

Gereksiz ilaç kullanımı, çocukların bağışıklık sistemini zayıflatacağı için doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmamaya özen gösterilmelidir. Özellikle gereksiz yere kullanılan antibiyotikler, vücuttaki yararlı bakterileri öldürebileceği için zararlı bakteriler daha kolay bir şekilde çoğalabilir ve hastalıklara yol açabilirler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.