‘Çevresel faktörler genetik rahatsızlıkları tetikliyor’

‘Çevresel faktörler genetik rahatsızlıkları tetikliyor’

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküller Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof Dr. Zeynep Petek Çakar, çevre faktörünün genetik hastalıkları tetiklediğini söyledi. Çakar, “Genetik olarak belli bir kompleks hastalığa yatkınlığı olan bir kişinin, eğer yaşam ve çevresel yaşam tarzı da elverişli değilse belki o hastalığa yakalanma riski daha yüksek olacaktır.” dedi.

Çakar, çevre faktörünün genetik hastalıklarda etkili olduğunu söyledi. Çakar, “Genetik hastalıklar dediğimiz zaman bazı hastalıklar tek bir genden, gendeki mutasyondan kaynaklanabiliyor. Bunların teşhisi tanısı çok daha kolaydır. Ama örneğin bir kalp rahatsızlığını tek bir genle açıklayamayız. Bunlar hem gen ve hem de çevresel faktörler yaşam tarzı beslenme bütün bunlarla ilişkili kompleks hastalıklar. Dolayısıyla böyle durumlarda çevresel faktörleri de incelemek ve dikkatte almak lazım.” şeklinde konuştu.

Genetik olarak belli bir kompleks hastalığa yatkınlığı olan bir kişinin, yaşam ve çevresel yaşam tarzı da elverişli değilse o hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Çakar, “Ancak daha iyi koşullarda yaşıyorsa, daha sağlık yaşıyor besleniyorsa, iyi bir hayat koşulunda ise stres altında değilse belki genetik bir hastalığı yatkınlığı olsa bile belki böyle bir genetik rahatsızlığa yakalanmayacak. Burada hem genler ve hem de çevresel faktörler önemli.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.