Ayaklarınız hastalıkları ele veriyor

Ayaklarınız hastalıkları ele veriyor

Ayak ve ayak parmaklarınızda meydana gelen değişiklikler sayesinde doktora gitmeden ipuçları elde edebilirsiniz.

İşte ayaklarınız ele verdiği hastalıklar:

Aşınmış ayak parmakları: Parmak uçlarınızdaki deride ani yok olma görülürse kan dolaşımınızın yetersiz olduğunu gösteren periferik damar hastalığı anlamına gelebilir. Hastalığın belirtileri arasında ayakta ve bilekte azalan kıl gelişimi, morumsu parmaklar ile ince ya da parlak deri bulunuyor.

Kuru, pul pul olan ayaklar: Nemlendiricilerin işe yaramadığı durumlarda kuruyan ve pul pul dökülen ayaklar tiroid hastalığının belirtisi olabilir. Tiroid bezlerinde sorun olursa uygun şekilde tiroid hormonu üretmez. Tiroid sorunu da ciddi cilt kuruluğuna yol açar. Ayaklarınızda çatlaklar olursa ve nemlendirici işe yaramazsa tiroidlerinizde sorun olabilir.

İyileşmeyen yaralar: Kontrol altına alınmayan glukoz seviyesi sinirlerinize zarar verebilir ve dolaşım güçlüğüne yol açabilir. Böylece kan ayaklara kan gitmez. Böyle olunca ayaktaki yaralar iyileşemez. Bu iyileşmeyen yaralar şeker hastalığının belirtisi olabilir. Şeker hastalığının diğer belirtileri arasında ayaklarda karıncalanma ve hissizlik sorunu bulunuyor.

Büyümüş, ağrılı baş parmak: Ağrıyan başparmağınız bir çeşit eklem hastalığının belirtisi olabilir. Kırmızı ette, balıkta bulunan bir kimyasal vücuttaki ürik asit seviyesini artırıp vücudunuza saldırabilir. Normalde ürik asit idrarla vücuttan atılır, fakat bazı insanlarda aşırı üretilir ya da dışarı atılımı az olur. Bu durumlarda hasta kırmızı, şişmiş ve ağrılı bir eklemle uyanır.

Ayak tırnağının altında küçük, kırmızı çizgiler: El ya da ayak tırnaklarının altındaki kırmızı çizgiler çatlamış kan damarları olabilir. Bunlar endokardit (kalp iç zarı iltihabı) belirtisi olabilir. Kalp sorunu olanlar, kalp pili olanlar ya da kronik olarak bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar bu açıdan risk altındadır. Tedavi edilmezse kalp yetmezliği başlar.

Çomak parmak: Ayak ya da el parmaklarında görülen deformasyon, şişlik ve çomak şeklindeki görünüm daha çok akciğer kanseri, kronik akciğer enfeksiyonu, kalp hastalığı ve bağırsak hastalığıyla ilgilidir.

Oyulmuş ayak tırnakları: Ayak tırnaklarınızda küçük delikler, oyuklar veya kabarıklıklar varsa tırnaklarınızda sedef hastalığı oluşmuş olabilir. Daha çok tüm vücudunda sedef hastalığı olanların tırnaklarında oluşur. Daha önceden sedef hastalığınız yoksa ve tırnaklarınızda oyuklar oluştuysa doktora görünün.

Kaşık tırnak: El ve ayak tırnaklarınızın kaşık şeklini alması demir eksikliğini, Raynaud hastalığını, lupus hastalığı ya da aşırı demir üretimini işaret edebilir. Kaşık tırnak kimi zaman bebeklerde de görülebilir.

Tırnaklarınızın altında düz çizgi: Tırnağın altındaki koyu ve dikey bir çizgi gizli melanom belirtisi olabilir. Diğer gizli melanomlar ise göz ve ağız melanomudur. Burada tırnağın altında dik bir şekilde inen siyah bir çizgi vardır. Mantar enfeksiyonunda ise tüm parmakta sarımsı kahverengi ve aralıklı bir çizgi bulunur.

Aniden yükselen kemer: Ayak kemerinin aniden yükselmesi daha çok nörolojik sorunla ilgilidir. Ayaklarınızın kaslarında incelme oluştuysa CMT denilen bir hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Bu hastalığın belirtileri arasında ayakta hissizlik, denge sağlamada güçlük, bacakların alt kısmında kas kaybı görünüyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.