Rusya’da ilginç mabed; 16 ayrı din bir arada

Rusya’da ilginç mabed; 16 ayrı din bir arada

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da inşa edilen bir külliye,görenleri hayrete düşürüyor. Külliyede Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi ibadethanelerinin de dahil olduğu 16 farklı dine ait mabet bulunuyor.

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kazan’da yapılan HramFsehReligii (Tüm Dinlerin İbadethanesi) dünyada tek olma özelliği taşıyor. Yapımına 1994 yılında başlanan ibadethane, Tatar Mimar İlhan Hanov tarafından inşa edildi.
Kazan şehrine bağlı Staroye Arakçino köyünde yer alan külliyenin yapım aşaması ise oldukça ilginç. Mimar Hanov, Sovyetler Birliği döneminde uzun bir süre ateizm propagandası altında yaşamış. Kafasında, dağılan Sovyetler Birliğinin ardından ülkenin tüm dinlerini kucaklayan ve birleştiren bir yer olmasını hayal etmiş. Sovyetler birliği yıkılınca da bu düşünü gerçekleştirmeyi karar vermiş.

Yerel basına mülakat veren Hanov, külliyede bulunan 16 kubbenin ayrı ayrı dinleri temsil ettiğini ifade etti. İnşa edilen külliyenin bir dini ibadethane olmadığını vurgulayan Hanov, “Burası kültür ve hakikat külliyesi olacak.” ifadelerini kullandı. Doğduğundan beri Müslüman olduğunu ifade eden ünlü mimar, “Ancak Hıristiyanlık hakkında da birçok şey öğrendim. Bu dine de kendimi yakın hissediyorum. Sanırım ben bir dünya insanıyım. Bütün dinler birbirine yakın. Aralarında bir muhalefet olduğunu düşünmüyorum. Ben sadece tüm insanların tek bir ilahın çevresinde toplandığı bir merkez inşa etmek istedim. Bugün bizim görevimiz, insanlığı birleştirmek, onu dayanışma yoluna çekmek ve insanlıktaki kötülüğü yok etmek.” şeklinde konuştu.

Diğer yandan külliyeyi yakından görmek için her gün binlerce turist köyü ziyaret ediyor. Külliyede, cami, kilise, sinagog ve Budist tapınağının yanı sıra günümüze kadar ulaşmamış bazı dinlere ait mabetleri de görmek mümkün.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.