Rolling Stone Djohar’ın fotoğrafını kapaktan verince büyük tepki aldı

Rolling Stone Djohar’ın fotoğrafını kapaktan verince büyük tepki aldı

Ünlü müzik dergisi Rolling Stone, ağustos sayısının kapağında Boston’da düzenlenen bombalı saldırının sanığı Djohar Tsarnaev’in fotoğrafını kullanması ABD büyük tepkiye neden oldu. Dergiye sosyal medya ve basından tepkiler gelirken bazı büyük marketlerde derginin agustos sayısını şubelerinde satmayacaklarını duyurdu.

Ağustos sayısının kapak fotoğrafını internette yayınlayan Rolling Stone için bir çok kişi sosyal medyadan tepkilerini dile getirdi. Facebook ve Twitter başta olmak üzere ABD genelinde dergiyi eleştiren, kapaktan terör zanlısı birinin ‘rock yıldızı’ gibi fotoğrafının yayınlanmasını başka insanları da aynı şeye özendirebileceği yorumlarında bulunuldu.

Kardeşi ile birlikte 15 Nisan’daki Boston Maratonu’na bombalı saldırı suçlamasıyla tutuklanıp hapse atılan 19 yaşındaki Djohar Tsarnaev, geçtiğimiz hafta çıktığı ilk duruşmasında suçsuz olduğunu savunmuştu.

Rolling Stone dergisinin kapağında yer alan Djohar’ın fotoğrafı daha önce New York Times gazetesinin de birinci sayfasında yayınlanmıştı.

Twitter üzerinden görüşlerini paylaşanlar, Djohar Tsarnaev’in kapakta yer alan fotoğrafının, daha önce birçok dergiye kapak fotoğrafı olmuş ünlü besteci ve şarkıcı Bob Dylon’ın fotografını anımsattığını yazdı.

Rolling Stone dergisine tepki gösterenler arasında ünlü pop yıldızı Pink’te bulunuyor. Pink, Twitter’dan paylaştığı yorumunda, “Rolling Stone korkunç, adi ve salakça bir seçim yaptı. Bu zeki veya radikal bir karar değil. Büyük hayal kırıklığına uğradım!” dedi.

Boston Maratonu saldırısında yaralanan 260’dan fazla yaralı için 300 bin dolar bağışta bulunan Bostonlu punk grubu ‘Dropkick Murphys’ de derginin kapak seçimine tepki gösterdi. Grup mesajında, “Kendinden utanmalısın Rolling Stone! Neden bu pislik yerine bu saldırının cesur kurbanlarından birinin fotoğrafını kullanmıyorsun?” dedi.

Dergi kendini savundu

Rolling Stone, ağustos sayısında Djohar Tsarnaev’in hikâyesi anlatılıyor. Derginin editörlerinden Janet Reitman’ın kaleme aldığı hikayede, ‘popüler, umut vaadeden ama ailesinden destek bulamayan bir öğrenci’ olarak tanımladığı Tsarnaev’in nasıl radikallerle tanışıp canavara dönüştüğünü yazıyor.

Eleştirilere ve derginin boykot edilmesine yönelik tepkilere cevap veren Rolling Stone, kapak fotografına Djohar’ın konulmasını, ‘‘yaptığımız çok ciddi ve anlamlı çünkü kültürel ve politik yaşamımızda çok öenmli bir olay bu’’ denildi.

Dergi savunmasında okurlarının ağırlıklı olarak Djohar ile aynı yaş grubunda olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Bize bu sorunun karmaşıklığı incelemek ve böyle bir trajediyi daha kapsamlı bir anlayışla ele almak düşer’’ denildi.

Buarada ünlü marketler zinciri olan CVS ile Walgreens bu cuma satışa çıkacak olan Rolling Stone dergisinin ağustos sayısını şubelerinde satmayacaklarını duyurdu.

Boston saldırısı, 11 Eylül’de düzenlenen saldırıların ardından Amerikan topraklarında düzenlenen en büyük saldırı olarak niteleniyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.