Pew araştırması; İslam’ın temel kaidelerine inanmada Müslümanlar farklılık göstermiyor

Pew araştırması; İslam’ın temel kaidelerine inanmada Müslümanlar farklılık göstermiyor

Yeni bir araştırmaya göre İslam dinine inananların dinin temel kaidelerine inançlarında bir farklılık olmadığını gösterdi. Aynı araştırma da dini emirleri uygulama, yorumlama da Müslümanlar’ın birbirlerine nazaran bazı farklılıkları olduğunu savundu.

Amerika’nın tanınmış kamuoyu araştırma şirketi Pew tarafından dünya genelinde yapılan araştırmaya göre Müslümanlar’ın hepsi Allah, Peygamber Hz. Muhammed (sas), oruç, zekat, sadaka verme gibi dinin temel kaidlerine inanıyorlar ve bu konuda bir farklılık arzetmiyorlar. Ancak araştırma Müslümanların dini yaşam konusunda Müslümanların arasında farklılık olduğunu ileri sürüyor.

Araştırma dünya genelinde 1.6 milyar Müslüman insanın kıyamet günü, kader, melekler iman gibi Kur’an da buyrulan dinin temel inançlarda farklılık göstermediklerinin altını çizdi. İslam’ın temel kaidelerinde mutabakat olduğu araştırmada ifade edilirken Müslümanların imanlarının çok yönlü yorumlara, mezhepsel farklıklara bağlı olarak yaşandığı dile getirildi.

Dünya genelinde 39 farklı İslam ülkesinde 38 bin insan ile yüz yüze görüşülerek hazırlanan araştırma, ‘‘Dünya’daki Müslümanların Birlik ve Farklılıkları’’ başlık ile yayınlandı.

Araştırma da öne çıkan bazı bulgular şöyle; ankete katılanlardan her 10 kişiden 9’unun Ramazan ayında oruç tuttuğu belirtildi.  Ramazan’da zekat vermenin de oruç tutmak kadar yaygın olduğu kaydedildi. Zekatın en fazla verildiği Müslüman ülke Endenozya (yüzde 98) olarak belirlenirken bu konuda en cimri davranan ülke Kazakistan (yüzde 36) olarak belirlendi.

Balkanlar, Rusya, Orta Asya’daki Müslümanların kendilerini ‘‘sadece Müslüman’’ diye tanımlarken Ortadoğu, Güney Asya’da ise daha çok Sunni veya Şii mezhebine bağlı olmakla kendilerini ifade ettikleri dikkat çekti.

Kadınların erkekler gibi caminin birer daimi mensupları olmayıp daha az sıklıkla gittiklerine anket dikkat çekti. Araştırmanın yapıldığı tüm Müslüman ülkelerde bu durum aynı şekilde olduğu kaydedildi. Kadınlar ile erkekler arasındaki eşitsizliğin kaynağının dinden değil kültürel kısıtlama ve yasaklardan geldiği de araştırmada altı çizilen noktalar arasında yer aldı. Dini vecibeleri yerine getirmede yine kadın-erkek ayrımı olmadığının altı çizildi.

Anket soruları içinde ‘İslam’ı doğru anlamanın bir tek yolu olup olmadığı’ yönündeki soruya 39 ülkenin 32’sinde Müslümanlar’ın yarısından fazlası ‘İslamiyeti doğru öğrenip anlamda tek bir doğrunun olduğu’ yolunda fikir bildirdikleri görüldü. Amerika’da yaşayan Müslümanların bu soruya cevabı ise Pew’in daha önceki araştırmasının aksine, ‘‘Mülümanların yüzde 57’si İslam’ın çok yönlü yorumlara açık olduğu’’ yönünde görüş ifade ettikleri dikkat çekti.
   
Ortadoğu, Kuzey Afrika ile Güney Asya’daki ülkelerde yaşayanların yüzde 100’ü İslami gelenek, öğreti ile büyüdüklerini ifade ettikleri görüldü. Ancak İslam’i inanç ve öğreti ile büyüdüklerini belirtenlerin oranı Rusya’da yüzde 7, Kazakistan’da yüzde 6, Özbekistan’da yüzde 5.  Arnavutluk’tan ankete katılanların hiçbirinin yetişme dönemlerinde ne ailelerinden ne de çevrelerinden İslam’a dair bir öğreti veya gelenek ortamında büyümediklerini söyledikleri aktarıldı. Eski Doğu bloku ülkelerde bugün İslamiyet dininde olan kimselerin tamamına yakının ya dinsiz ya agnostik olarak yetiştirildikleri ve de asla hiçbir dini vecibeleri yerine getirmeden büyüdüklerine araştırmada işaret edildi.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.