NYPD gibi FBI da Müslümanları fişlemiş

NYPD gibi FBI da Müslümanları fişlemiş

Yeni yayınlanan bir rapora göre Federal Soruşturma Bürosu da (FBI) New York Polisi gibi Müslümanları fişlemiş. Amerikan Sivil Haklar Birliği (The American Civil Liberties Union-ACLU) tarafından kamuoyuna açıklanan rapora göre FBI 2004 ila 2008 yılları arasında San Francisco da yaşayan Müslümanları izleyip haklarında rapor tuttuğu ortaya çıktı.

ACLU, 1974 yılında çıkarılan ‘‘Amerikan Özel Haklar’’ (U.S. Privacy Act) kanuna FBI’nın muhalif davrandığını belirterek, kişilerin dini özgürlüklerinin ayrıca anayasa ile koruma altında olduğuna dikkat çekti. ACLU yaptığı açıklamada FBI’nın açıkca kanun çiğnediği dile getirildi.
ACLU’nun kamuoyuna fişleme olarak duyurduğu rapor için FBI, bunun Müslüman toplumun önde gelenleri ile yapılan toplantılarda tutukları notlar olduğunu savundu.  FBI sözcüsü Michael Kortan, kurumun 2004-2008 yılları arasında toplum ile ilişkileri arttırılması yönündeki bir programın hayata geçirilme çabası olarak açıklamaya çalıştı.
ACLU avukatlarından Hina Shamsi yaptığı basın açıklamasında, ‘‘Herkes FBI’nin işini yapmasını anlıyoruz ancak bu yaptıkları yanlış. Ulusal güvelik adına bu tür yöntemler ters tepebilir’’ uyarısında buldu. 11 Eylül saldırılarından sonra FBI, Amerika’nın birçok şehrinde olduğu gibi San Francisco’da da Müslümanları izlediği ACLU raporu ile ortaya çıktı. Hufftington Post haber portalı bu tür raporlara Amerika’da yaşayan Müslümanların çok da yabancı olmadığına dikkat çekti. Aynı haber portalı geçtiğimiz yılda ACLU yine FBI’nın Müslümanları fişlediğini ortaya koyan bir başka rapor yayınladığını yazdı.
FBI dışında Associated Press (AP) haber ajansı da New York Polis Departmanı’nın (NYPD) kuzeydoğu eyaletlerinde yaşayan Müslümanları takip edip, camilere ajanlar gönderdiğini yazmıştı. İlk defa geçen yıl yayınlanan ancak NYPD tarafından yalanlanan bir skandalda Ocak ayında New York Times gazetesinde çıkmıştı. Haberde NYPD’nin işe aldığı memurları ile üst düzey yöneticilerini Müslümanları karalayan, onları adeta canavar gösteren videoyu izleterek eğittiği kaleme alınmıştı.
ACLU 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika’da Müslümanlara karşı artan nefret suçlarına dikkat çekerek yetkilileri bu konuda daha fazla duyarlı olmaya çağırdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.