Nobel Barış ödülüne rekor aday

Nobel Barış ödülüne rekor aday

Nobel’in belkide en prestijli olanı ‘Barış’ ödülüne bu yıl rekor sayıda aday ve organizasyon var. 2013 Nobel Barış ödülü için tam 259 aday bulunuyor.

Bugüne kadar Nobel tarihinde 259 adayın Barış ödülü için yarıştığı görülmemişti. Bu yıl Barış ödülüne adaylar arasında özellikle 3 isim dikkat çekiyor. Bunlardan birisi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir diğeri WikiLeaks’a ABD’nin gizli belgelerini sızdıran Bradley Manning ile kazanacağına en çok ihtimal verilen Pakistanlı Malala Yuzufzay.

Taliban tarafından başından vurulduktan sonra yaşam mücadelesini kazanan ve Pakistanlı eğitim gönüllüsü Malala Yuzufzay, Nobel Barış ödülüne en yakın aday olarak dikkat çekiyor. Pakistanlı kız çocuklarının eğitim hakkı için mücadele veren ve henüz 16 yaşında olan Malala, eğer kazanırsa Nobel tarihinde bu ödülü alan en genç isim olacak.

Barış ödülünün diğer güçlü adayı ise WikiLeaks internet sitesine ABD’nin gizli belgelerini sızdıran Bradley Manning. 2010 yılında Irak’ta görev yaptığı sırada 700 bine yakın gizli belgeyi sızdırmaktan tutuklanan ve 35 yıla mahkum edilen Manning’in Barış ödülünü almasını savunanların gerekçesi, sızma olayı ile  Amerikan ordusunun Irak’tan çıkmasının hızlanması.

Bu yıl en fazla Barış ödülüne aday çıkaran ülke Rusya oldu. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ödülü alma şansı çok zayıf görülürken Rusya’dan öne çıkan isim insan hakları savunucusu Svetlana Gannushkina. Putin, Nobel’e aday gösterilmesi gerekçesi ise ‘Suriye krizinde alternatif çözümler üreterek savaşı önlemesi’ şeklinde ifade edildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.