Müslümanlar, Mormonlar ve Budistlerin sayısı artışta!

Müslümanlar, Mormonlar ve Budistlerin sayısı artışta!

Amerika’nın dini haritasındaki değişiklikleri saptayan ve  din mensuplarının nüfus sayımını  belli eden rapor salı günü açıklandı. Rakamlara göre İslam, takipçileri en hızlı artan dinlerden bir tanesi. Mormonlar ve Budistlerin de sayısı artarken, ana kilise kollarının taraftar sayılarında bir azalma olduğu gözlendi.

Amerika’daki müslümanların sayısı son on yılda hızlı bir yükseliş gösterdi. Amerika’nın tarihinde ilk kez Müslümanların sayısı kimi Orta Batı eyaletlerinde Musevileri geride bıraktı. Amerikan dinleri sayımının salı günü yayımladığı rapora göre bir çok ana kilise kolunun da taraftarlarının sayısında azalma gözlendi.
Amerikan Dini Topluluklar Birliği’nin (American Religious Bodies) İstatistik bölümünde çalışan ve salı günü açıklanan raporda bizzat çalışan Dale Jones’un açıklamalarına göre 2000 yılında kendisini Müslüman olarak tanımlayanların sayısı Amerika genelinde 1 milyonken bu rakam 2010 yılında 2.6 milyona yükseldi. “Hıristiyanlar her eyalette sayıca en büyük topluluğu oluşturuyor. Ancak ilginç bulgularımızdan bir tanesi Mormon’ların sayısındaki artış. Mormonlar 26 eyalette en büyük artışı gösteren topluluk olarak kayıtlara geçti.” şeklinde konuşan Jones, raporu Chicago’da bir konferansta sundu.
censusBirliğin raporuna göre Utah’daki merkezlerinde The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints ismiyle anılan Mormonlar 2010 yılı baz alındığında son on yılda yüzde 45 büyüyerek 6.1 milyon nüfusa ulaştı. Birlik raporu oluşturmak için 236 dinden takipçilerinin sayısını rapor etmesini istedi. İsmi geçen inananların aileleri de genellikle bu rakamların içinde yer aldı.
Raporun sonucuna göre Amerikan nüfusunun ortalama yüzde 55’i ‘inanan’ kategorisine girebilecek kadar dini vazifelerini takip ediyor. Yüzde 85 Amerikalı bir dine mensup olduğunu kabul ederken, vazifelerini yerine getirmeyebiliyor.

 Katoliklerin sayısında gerileme gözlendi
158 milyon Amerikalı rapor içinde herhangi bir dine mensup olmadığını belirterek ‘sınıflanamaz’ kategorisinde kaldı. En büyük dinlerden Hıristiyan Katoliklerin sayısında yüzde 5’lik bir düşüş görüldü. Son on yıl içinde Katoliklerin sayısı 58.9 milyona geriledi.
Jones, “En büyük sayısal düşüş Katolik Kilisesi’nde gözlendi. Özellikle Maine eyaletinde bir rahiple ilgili ortaya çıkan skandal burada bir çok kişinin kiliseyi terketmesine neden oldu. New England’da da Katolik cenazelerin baptist cenazelerin sayısını katladığını görüyoruz.” diyerek sonuçları yorumladı.
Güney Baptist Birliği son on yıl içinde aynı rakamda kalarak 19.9 milyonluk taraftarını koruyabildi. United Methodist Kilisesi taraftar bazında yüzde 4’lük bir gerilemeyle 9.9 milyona düştü. Evangelical Lutheran Kilisesi yüzde 18 taraftarını kaybederek 4.2 milyon kişiye gerilerken Episcopal Kilisesi de yüzde 15‘lik bir düşüşle 1.95 milyon taraftara indi.

Rocky Mountain eyaletlerinde Budist’lerin sayısı artışa geçti
Idaho, Montana, Wyoming, Utah, Colorado ve New Mexico’nun da içinde sayılabileceği Rocky Mountain eyaletlerinde Budist inananların sayısının hızla arttığı da raporun sonuçlarından. Bu bölgelerde ayrıca Budist ibadethanelerin de sayısının arttığı gözlendi. 2010 yılı sonuçlarına göre Amerika’daki Budist inananların sayısı 1 milyon civarında. 2000 yılındaki seçimlerde Budizm, taraftarları sayılan dinler arasında değildi.
Jones konuyla ilgili “Bazı Budist tapınakların isimlerine baktığımızda zengin profesyonellerin içinde büyüdükleri kiliseden farklı bir din arayışı içinde buralara geldiklerini görüyoruz.” yorumunda bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.