Mücevherler gençleşiyor

Mücevherler gençleşiyor

Hanımların sadece takı değil yatırım olarak da gördüğü mücevherler son yıllarda dönüşüm geçiriyor. Anlatacak hikâyesi olmayan tasarımlar yeterince değerli bulunmuyor. Bu yüzden markalar koleksiyonları hikâyelerden beslenerek hazırlıyor. Bir de taşlar ve renkler giderek öne çıkıyor. Bütün dünyada mücevher daha renkli bir hal almaya başladı.

Podyumlar ise mücevherlerin adım adım takip ettiği alanlar. Yol haritasını belirlemekte modanın eğilimleri oldukça etkili. Örneğin son birkaç yıldır danteller moda. Bu durum mücevherlere dantel motifli takılar olarak yansıdı. Taş taş işlenen dantelsi takılar epey revaçta. Sadece moda mı, sinemayı da unutmamak lazım. Bunun en bariz örneği Kanlı Elmas. 1920’li yıllar moda dünyası için yeniden ele alınırken mücevher dünyasının da en parlak yılları kabul edilen dönem sinemaya yansıdı. Bileklikler, broşlar, saç bantları…

Moda dünyasında köklü markalar gençlerle temas kurmaya çalışırken aynı eğilim mücevherlere de yansıdı. Bir taraftan tarihi takılara ilgi alaka devam ederken bir taraftan da kullanıcıları sessiz bir şekilde mağazalara çekmeye çalışan tasarımlar da artık gücünü daha fazla hissettiriyor.

 

PIRLANTA, DERİYLE BULUŞUYOR

 

İkonik takılar denen tasarımlar daha sade ama bir felsefe veya hikâyeden yola çıkıyor. Özel bir günde kullanılmanın ötesinde kullanıcılara kendini ifade etme vaadi sunuyor. Bu arada takı tasarımındaki erkek egemen etkinin de eski yoğunluğunu kaybettiğinden bahsedebiliriz. Mücevherler yüzyıllarca erkek taş ve mücevher ustalarının elinde şekillenirken artık bu değerli taşlara kadın eli değiyor.

 

Kadınlar, takıları özel gün mücevheri olmaktan çıkarıp hayatın bir parçası haline getiriyor. Yeri ve zamanı belli takılar yerine, zamansız takılar ağırlığını artırıyor. ‘Az çoktur felsefesi’ mücevherde de kabul edilen bir akım. Süslü püslü takılardan ziyade renkli taşlar, daha hafif altın materyallerle gün yüzüne çıkıyor. Melis Göral bu konuda en başarılı örneklerden. Brezilya akiği, pırlanta ve yarı değerli taşları bir arada kullandığı koleksiyon oldukça başarılı. Sadece bu da değil Göral, deri bileklikleri altın simgelerle süslüyor ve yeni nesil bir takı tasarımı sunuyor. Lori Sinanoğlu’nun kendi adını verdiği markasında yer alan abanoz ağacı, altın ve değerli taşlardan oluşan koleksiyon da sıra dışı. Sinanoğlu, kalın deri bileklikleri mücevherle farklılaştırıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.