MIT’ın laboratuvarları Türkiye’ye de açılacak

MIT’ın laboratuvarları Türkiye’ye de açılacak

Türkiye, dünyanın en iyi teknik üniversiteleri arasında gösterilen Amerikan Massachusetts Institute of Technology’e (MIT) kaynak aktararak, araştırma ve buluşlara ortak olacak.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, kaynak aktarımı sayesinde, Türkiye’nin göndereceği doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin üniversitenin bütün laboratuvarlarını kullanabileceğini söyledi. Ergün, “MIT ile anlaştık. Bakanlığın bu parayı yatırması için özel yasa çıkarılacak.” dedi. Ergün, MIT üniversitesi vakfına belli bir para yatırarak ortak olunabileceğini söyledi. Aktarılacak kaynak tutarında karar vermediklerini kaydeden Ergün, 10 milyon dolar gibi bir rakamın gündemde olabileceğini söyledi. Ergün, sisteme dahil olunması halinde Türkiye’nin 17 milyar dolarlık araştırma gücünden faydalanabileceğini kaydetti.

Biyoteknoloji Fuarı’na katılmak için Boston’da bulunan Bakan Ergün, burada MIT’i de ziyaret etti. Ergün, MIT’te görevli Türk akademisyenler ve üniversite rektör yardımcısı Phillip Khoury ile görüştü. Görüşmelerde Türkiye’nin MIT Vakfı’na yatıracağı para da konuşuldu. “AB ülkelerinin çoğu Brezilya, Çin, Singapur, Mısır bile buraya yatırım yapmış. Çin 17 milyon dolar ile girmiş.” diyen Ergün, MIT’in Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini, ancak Türk tarafındaki sorun nedeniyle imzanın geciktiğini ifade etti. Türkiye’nin MIT’e doktora öğrencisi göndereceğini belirten Ergün, “Amacımız vakfa girmek. Göndereceğimiz akademisyenler MIT’in tüm imkanları ve bütçesinden yararlanabilecek. Projede başarıya ulaşılırsa finansmanı teknik üniversite sağlayacak. Paranın getirisine göre limitin var. O limite göre araştırmacı gönderiyorsun, ancak MIT’in tüm laboratuvarları hizmetinde oluyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.