Meme kanseri sebebiyle her 11 dakikada bir kadın ölüyor!

Meme kanseri sebebiyle her 11 dakikada bir kadın ölüyor!

Her 11 dakikada bir kadının hayatını kaybettiği meme kanseri, erken teşhis ile önlenebiliyor. Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmayı ve sağlıklı beslenmeyi tavsiye eden uzmanlar, stresin meme kanserini tetiklediğini kaydediyor. Halk arasında yaygın görülen bu hastalıkta her 100 vakadan birisinin erkek olduğuna dikkat çekiliyor.

Kadınlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında birinci sırada meme kanseri yer alıyor. Uzmanlar, erken teşhis ile meme kanserinin kesin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor. Dünyada her 9 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alaattin Öztürk, “Meme kanseri nedeniyle her 11 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor. Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 75’inin ailesinde ise meme kanseri öyküsü bulunmuyor. Bu da hayatınızda meme kanserine sebep olacak herhangi bir yanlış yapmamış olsanız da kanser olma riskinizin bulunduğunu gösteriyor.” diyor. Meme kanserinin en önemli belirtisinin göğüste kitle oluşumu olduğunu kaydeden Öztürk, ağrı, kızarıklık, ciltte yara ve ödem, çukurluk ve şekil bozukluklarının da daha az görülen diğer belirtiler olduğunu söylüyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Öztürk, erken teşhis için 20 yaşından sonra elle muayeneyi alışkanlık haline getirmenin çok önemli olduğunu söylüyor. “Günümüzde uygun hastalarda meme alınmadan da kanser ameliyatı aynı etkinlikle yapılabiliyor.” diyen Öztürk, ameliyatın nasıl gerçekleşeceğine kanserin yerleşimi, tipi, evresi, hastanın isteği ve ameliyat sonrası tedavi imkânlarına göre karar verdiklerini belirtiyor. Mamografik taramalar sayesinde yaklaşık 2 yıl öncesinden kanser oluşumlarının fark edilebildiğini söyleyen Alaattin Öztürk, “Herhangi bir belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki her kadın düzenli olarak mamografi çektirmeli. Düzenli mamografi taraması yaptırılan gelişmiş ülkelerde kanser oranının yüzde 30 oranında azaldığı biliniyor.” diyor. Kadınların birçoğunun mamografide alınan radyasyondan dolayı endişe duyduğunu da hatırlatan uzman, bir kişinin 3 ayda normal olarak maruz kaldığı ya da uzun bir uçak yolculuğunda alınan radyasyon dozunun mamografiye eşit olduğunu dile getiriyor.

ALKOL VE SİGARA TETİKLİYOR

Emsey Hospital’dan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz da yaşla birlikte kanser riskinin arttığını ifade ediyor. Meme kanserinde doğum kontrol hapı, doğumdan sonra östrojen veya östrojen-progestron kullanılması, erken adet görülmesi, geç menopoza girilmesi, yumurtalık kanseri, bağırsak kanseri ve rahim kanseri oluşması gibi nedenlerinde orta derecede risk faktörleri olduğunu belirtiyor. Prof. Topuz, meme kanserinden korunmak için şunları tavsiye ediyor: “Soya türevleri tüketmek, keten tohumu kullanmak, sütü azaltmak, yoğurt, çökelek, yağsız peynir ve türevlerini bol tüketmek. Ayrıca biberiye, enginar, arpa, yeşil çay, nar, yer fıstığı kanseri önleyen gıdalardan. Kilo almamak, yağlı ve hayvansal gıdalardan kaçınmak da önemli. Ayrıca alkol ve sigara da meme kanserini tetikliyor. Parafen içeren kozmetik ürünler kullanılmamalı. Stresten uzak durmalı ve karanlıkta uyumaya özen göstermeli.

ERKEKLERDE DE GÖRÜLEBİLİYOR

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük ise meme kanserinin görülme sıklığının arttığını ve sekiz kadından birisinin bu hastalığa yakalandığını kaydediyor. Kadınlara kıyasla daha az görülmekle birlikte, erkeklerde de meme kanseri görülebileceğini aktaran Prof. Küçük, her 100 meme kanserinden birisinin erkeklerde görüldüğünü söylüyor. Prof. Küçük, “Erkeklerde oluşan meme kanserleri çok daha hızlı yayılır.” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.