Mantar tıpa deyip geçmeyin

Mantar tıpa deyip geçmeyin

Şişeler için kullanılan mantar tıpalar, sandalye ayağından, oltaya, oyuncaktan takıya kadar birçok yerde kullanılabilir.

Mantar meşesinin kabuğu olan mantar dört yüz yılı aşkın bir süredir şişe ağızlarını sıkı kapamak için kullanılmaktadır. Mantar ağacının petek şeklindeki özel bir hücre yapısı vardır. Bir hücrenin diğer hücrelerle bağlantısı yoktur, her biri kendi başına kapalı ve havayla doludur. Bu nedenle, kabuk su geçirmez, ısı ve titreşimleri çok az iletir. Bu özelliklerine ek olarak mantarda mumsu doğal bir madde olan ve mantarın sıvı ve gazları sızdırmasını ve çürümesini önleyen suberin vardır.

Olta mantarı yerine kullanın

Bu kesinlikle üstün teknoloji harikası bir alet değildir ama oldukça işe yarar. Mantar tıpaya zımba teli batırın ve teli üstten biraz yukarı çekerek misinayı arasından geçirip bağlayacak şekilde ayarlayın.

Çanak çömleğin mobilyaları çizmesini önleyin

Rüstik çanaklar çok güzeldir ama tabanları pürüzlü olduğu için mobilyaları fena çizer. Mobilyanızı çizilmelerden korumak için mantardan ince tabakalar kesin ve bunları seramik tabakların tabanlarına yapıştırın.

Sıvıları akıtmak için mantar tıpa

Yağ veya sirke şişenizin sıvının kontrollü akmasını sağlayan orijinal bir mantar tıpası yoksa gidip bir tane satın almanıza gerek yok. İhtiyacınız olan şeyi mantar bir tıpada ufak bir delik açarak kendiniz yapın. Deliği maket bıçağı ile açabilirsiniz. Tıpayı takıp sıvıyı akıttıktan sonra deliği bantla kapatın.

Meşrubat kapaklarının yerine kullanın

Meşrubat şişesinin kapağını kaybederseniz şişenin ağzını mantarla kapayabilirsiniz.

Parlak güneş ışınlarından sakının

Eskiden kriket ve Amerikan beyzbol oyuncuları güneşin ve stadyumun parlak ışıklarından korunmak için mantarı yakıp bununla gözlerinin altını ovarlardı. Günümüzde oyuncular bu amaç için ticari ürünler kullanmaktadır. Ancak aynı işi mantar tıpayla yapmak hâlâ mümkündür. Bunun için mantar tıpanın ucunu mum alevine tutup yakın. Biraz soğumasını bekledikten sonra göz altlarınıza sürün.

Sandalye ayakları zemini çizmesin

Sandalyeyi yere sürterek çekip yerleri çizerken çıkan gıcırtı, insanın içini fena yapar. Hem bu sesin hem de zeminin çizilmesinin önüne geçmek için mantar tıpalardan ince tabakalar kesin. Ve kestiğiniz parçaları sandalye ayaklarının altına tahta tutkalıyla yapıştırın.

Boncuk perde yapın

Çocuk odası, genç odası ya da mutfak balkonları için süslü bir perde yapmak ister misiniz? Birkaç mantar tıpayı delin ve farklı boncuk ve süslerle bir kordona dizin. Bu şekilde istediğiniz sayıda kordon hazırlayın ve perde çubuklarına tutturun.

Küpeyi tutturun

Küpe arkaları genellikle kutuların içinde kayboluverir. Her küpeye uyan bir arka bulmak da zor olabilir. Küpenin arkası için kestiğiniz ufak bir mantar parçası bu iş için çok elverişlidir.

Takı ve oyuncak yapın

Mantar tıpalardan orijinal takılar üretebilirsiniz. Tıpaları bir kesme tahtası üzerinde enlemesine ince ince kesin. Bir kolye ipine farklı renk ve boncuklarla birlikte sırasıyla geçirin. Uçlarına da klips takın kolyeniz hazırdır. Kolyeyi, kestiğiniz mantar tıpaların üzerine yapıştırdığınız boncuklarla da yapabilirsiniz. Çocuklarınızla birlikte mantar tıpalardan minik oyuncaklar yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey bir keçeli kalem, düğme ve kürdan. Tıpanın üzerine ağız ve göz çizin. Minik boncukları buralara yapıştırın. Sonra da kürdanlarla el ve ayak yapın. Renkli iplerle saçlar da yapabilirsiniz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.