“Kötü araba yoktur, kötü sürücü vardır”

“Kötü araba yoktur, kötü sürücü vardır”

İyi bir ikinci el araba istiyorsanız beğendiniz iyi kondisyondaki arabayı bütçeniz göre seçin.

ABD’nin bir çok eyaletinde araba kullanmadan yaşamak hemen hemen imkansız. Genellikle toplu taşıma vasıtaları çok sınırlı ve hatta kimi caddelerde yayalar hiç düşünülmemiş olacak ki, kaldırım bile bulunmuyor.  Tabi, araba sahibi olmak, sigorta ve benzin masrafları düşünülünce aile bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Ancak kaliteli bir araba ile en azından bakım ve tamir masraflarını engellemek ya da azaltmak mümkün.

Zaman Amerika olarak Amerika’da 1993 yılından bu yana galericilik yapan başarılı iş adamı Mustafa Uğurlu’ya  ‘İkinci el araba alınırken nelere dikkat etmek lazım?’ diye sorduk. Uğurlu, “Seçme olasılığı az olacağından herşeyi ile beğendiğiniz arabayı bulmak zor olucaktır.” diyerek söze başladı ve araba alırken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

İnternet üzerinden araba almayı kesinlikle önermeyen Uğurlu, çoğu iş yerlerinin sitelerine müşteri çekmek ve ürünü cazip göstermek için yanlış bilgilerle dolu ilanlar koyduğunu belirtiyor ve “Arabayı  fiziken görmeden kesinlikle almayınız” diyor. “İkinci el araba alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kişinin beğendiği arabayı almasıdır” diyen Uğurlu, beğeniyi ilk sıraya koymasının ardından kondisyonu ve servisi iyi olan arabanın seçilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vuruluyor ve en son unsur olarak da bütçeye yer veriyor.

Bütçeyi ilk sıraya koymanın yanlış seçim yaptıracağını vurgulayan Uğurlu, “Mesela bütçeniz 8.000 dolar ama en beğendiğiniz araba 10.000 dolar çünkü kondisyonu çok iyi ve hiç bir masrafa ihtiyacı  yok. Bu durumda, ‘bu araba bütçemi aşıyor başkasına bakalım’ derseniz yanlış yapmış olursunuz. Aynı şekilde çok beğendiğiniz arabayı 6.000 dolara görürseniz ve ‘ben daha pahalı bir araba bakayım’ derseniz yine yanlış bir karar olur. Araba almak için ayırdığınız bütçe değil beğendiğiniz arabanın kondisyonu kriter olmalı.” diyor.

Amerika’da en düşük kullanılan arabanın, ortalama yıllık 15,000 mil yol yaptığını söyleyen Uğurlu, “Alacağınız arabanın milinin yüksek olup olmadığını anlamak için yıl sayısı çarpı ortalama mil olarak hesaplamak gerekir. İkinci el bir arabanın değerini ise kondisyonu belirler. Ne milin avaraja göre düşük ya da yüksek olması, ne de arabanın yaşının 1-2 yıl oynaması önemli değil.” diyerek dikkat edilmesi gereken unsurun kondisyon olduğunun bir kez daha altını çiziyor.

photoBaba mesleği olan galericiliğe ABD’de 1993 yılında başlayan ve 1996 yılından bu yana kardeşi Vecdi Uğurlu ile Little Ferry, New Jersey’deki galerilerinde mesleğe devam eden Mustafa Uğurlu’ya göre ikinci el araba standart bir mal olmadığı için aynı yıl ve mildeki iki arabanın değeri aynı olmuyor çünkü her sürücünün kullandığı yer, yol, bakım yaptırdığı zaman dilimi ve kişinin titizliği ya da arabasına gösterdiği özenin aynı olması mümkün değil. O yüzden iki arabayı denk tutmak da doğru değil. Uğurlu, bu durumda  fiyatların kondisyonlar baz alınarak değişiklik göstereceğini vurguluyor.

Kullanılmış arabada en çok talebin eski 1998 ile 2004 arasındaki Toyota ve Honda arabalarına geldiğini belirten Uğurlu, “kulaktan duyma bilgiler ışığında bu arabalara müşterilerden çok talep var. Oysa ben buna karşıyım, kullanılmış arabada kondisyonu iyi olan araba alınır, arabanın kondisyonu iyi değilse Toyota da olsa , Honda da olsa problem den kurtulamazsınız.” diyor.

“Kötü araba yoktur, kötü sahip (şoför) vardır. Arabaya bakarsan uzun ömürlü olur; bakmazsan senden dolayı araba kendini ‘junk yard’ta bulur” diyerek şakacı bir tavırla sürücüleri uyaran Uğurlu, araba tanıdıktan bile alınıyor olsa en az altı aylık garanti istemeyi ihmal etmemek gerektiğini belirtiyor ve “Ama satıcı garanti vermiyorsa ya arabayı bir tamirciye götürüp fikir alın ya da hemen oradan kaçın.” diyerek espri yapmayı da ihmal etmiyor.

Daha fazla bilgi için Royaltyautoplaza.com ‘a bakabilir ya da Mustafa Uğurlu’ya aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz:

Victoria Preowned Autos Inc. — 169 Rt 46 East Little Ferry , NJ 07643

Royalty Auto Sales İnc. –120 Rt 46 West, Little Ferry, NJ 07643

Victoria Preowned Autos Inc. –135 RT 46 EAST, Little Ferry, NJ 07643

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.