Kilisede evsizlere yemek yardımı yapan Türkler yine bir ilke imza attı

Kilisede evsizlere yemek yardımı yapan Türkler yine bir ilke imza attı

Yağmurlu bir haftasonu evlerinde hazırladıkları onca yemeği sokakta yaşamak zorunda kalanlara (Homeless) taşıyan Türklere yardım eden emekli öğretmen Gladys Hughes, tanık olduğu manzara için, ‘‘Bu Türkler inanılmaz’’ diyor. Türk Kültür Merkezi Clifton şubesinde çalışan gönüllü Türkler bu defa kilise de evsizlere ev yapımı Türk yemeği ikramında bulundu.

New Jersey’in Belleville yerleşkesi Washington Caddesi (Avenue) üzerindeki ‘New Life Body of Christ Kilisesi’nde dün sabah Türk gönüllüler evsizlere, önce kahve ve kek ardından salata, taze fasulye, pilav, kızarmış tavuk ile peşinden yine ev yapımı baklava ikram etti. Kahvelerini yudumladıkları sırada kilisede gönüllü çalışan Michael J. Petti, kekleri, yemek ve baklavaları yapan Türkleri birbir tanıttı ve kendilerine teşekkür etti. Yemeğe gelen onlarca evsiz Türk gönüllülerini alkışlarken yemekte baklavanın da olacağını öğrendikten sonra yeniden bir alkış tutmayı da ihmal etmedi.

Haftanın iki günü (salı ve cumartesi) evsizler için sıcak çorba, kahve ve kek verilen Kilise’de Türk gönüllülerin zengin ikramı memnuniyetle karşılandı.


Evsizlere yemek yardımı bugüne kadar yalnızca kilisenin himayesinde gerçekleştirilmiş. Yıllardır devam eden bu gelenek Clifton’daki Türk Kültür Merkezi’nin ricası ile ilk defa delinmiş ve dışarından birilerinin de ihtiyaç sahiplerine yemek ikramına izin verilmiş.

IMG 3171Yemek dağıtılmadan önce kilisenin altındakisalon yavaş yavaş dolarken, gelenlere kahve ile kek ikram edildi. Kekler de yemekler gibi evde hazırlanmış. (‘Home made’ yani ‘ev yapımı’ ifadesi Amerikalılar için çok önemli, hem sağlık hem de yapılan fedekarlığın, iyiliğin anlamını ifade etmede.) Bir tane kek alan tattıktan sonra birkaç tane daha yemekten kendini alamıyor. Bu arada gazeteci olduğumuzu öğrenen Petti (yanda), çekeceğimiz fotoğrafta yer alacak evsizlerden izin almamızı ya da onların yüzünün belirli olacağı kareleri yayınlamamamızı rica ediyor. Sonra da, ‘‘Lütfen yanlış anlamayın, bu insanların onurları kırılsın istemiyoruz. Tabii, sizin işinize de engel olmak gibi bir niyetimiz yok’’ diyen Petti, New Jersey Medical School da dekan yardımcısı ancak ‘Warden of the Christ Church’e bağlı olarak da zaman buldukça yardım aktivitelerinde gönüllü çalışıyor.

Kendi bölgelerinde Türklerin ilk defa bir kilisede ihtiyaç sahiplerine yemek ikramında bulunduğunu aktarıyor Petti ve, ‘‘Yemekler çok güzel ancak bundan daha güzeli yemekleri dağıtan gençlerin varlığı. Gençleri böyle yardım faaliyetlerinde görmek gelecek adına güzel umutlar veriyor’’ diyor.

Şuan ikinci master diploması için ünversite yolunu tekrar aşındırdığını belirten 45 yılllık emekli öğretmen Hughes, ‘‘İnsan her zaman yeni birşey öğreniyor bu tür aktiviteler sayesinde. Biz burada sadece evsizlere değil kendimize de yardım ediyoruz’’ diye yaptıklarını özetliyor.

IMG 3167‘BİZİ DEĞİL KURUMU ÖNE ÇIKARIN LÜTFEN’

Yemeklerin yapılmasında, dağıtılmasında büyük emeği geçen Nuray Şahin ile konuştuğumuzda ricası, ‘‘Lütfen bizleri değil, Türk Kültür Merkezi Clifton’ı öne çıkarın. Bu işleri başlatan bizler değiliz. Bizden önce bu tür aktivitelere başlayan New Jersey’in farklı bölgelerinde arkadaşlarımız var’’ diyerek yaptıkları güzelliğin kendilerine mal edilmesini istemiyor.

Kilise yetkilileri ile görüşerek bundan sonra her ayın 4. cumartesi gününde kendilerinin evsizlere bu kilisede yemek yardımında bulunacaklarını belirten Şahin, iki hanımefendi arkadaşının dışında yemek dağıtımı için Pioneer Academy of Science okulundan öğrencilerin de geldiğine dikkat çekiyor. (Sağ üstte görünen fotoğrafta masada oturanlar kilisede gönüllü çalışanlar. Fotoğrafın sağındaki kişi ise Gladys Hughes, ayakta duranlar da yemeği dağıtan Türk gönüllüleri)

IMG 3151
Kiliseye sabahın erken saatinde gelen Pioneer Academy of Science okulu öğrencilerinden Ahmet Erdemoğlu, Ali Sesli, Levent İyigün, Yunus Emre Özdemir ise Türkiye’den iki yıl önce eğitimleri için Amerika’ya gelmiş. Burada üniversite okumayı arzulayan dört öğrenci de yaptıkları işin önemini kavramış olmalılar ki, yapılacak her iş için birbirleri ile adeta yarışırcasına koşuşturuyor. Yemek dağıtımında öğrencilerin yanı sıra Nuray hanıma sesiz sedasız yardım eden Berna Doğru ile Kübra Çiftçi ise yemeğe gelen evsizlere gösterdikleri güler yüzleriyle Türk insanın misafirperverliğinin her yerde her ortamda yapılabilirliğinin canlı icracıları oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.