Kekemeliği dünyaca ünlü karikatürüst olmasına yol açtı

Kekemeliği dünyaca ünlü karikatürüst olmasına yol açtı

Dünyaca ünlü karikatürist Salih Memecan New York’ta katıldığı programda davetlileri hem güldürdü hem de mesleliğinin temel espirilerini öğretti. Memecan, kekemeliği yüzünden konuşmaktan kaçındıkça kendini çizimle anlatmaya çalıştığını söyledi.

Yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü karikatüristlik mesleğinin üç temel  püf noktasına değinen Memecan, bunları çizmek, komik olmak ve sürekli öğrenime açık olup bilgili kalmak olarak niteledi. Çizmenin insanı hem rahatlattığını hem de eğlendirdiğini belirten Memecan, her insanın okuma, yazma gibi çizme üzerine de kabiliyetinin bulunduğunu savundu. Kendisini dinlemeye gelenlere çizim yapmaları konusunda öğüt veren Memecan, davetlilere birkaç karikatür çizerek de küçük bir gösteri yaptı.

Mesleğe ilk olarak üniversite yıllarında dönem sonu ödevini yetiştirebilmek için başladığını belirten Memecan, eşi ile de 33 yıl önce yine New York’ta düzenlediği sergisi vesilesi ile tanışarak evlendiğini söyledi. Kekeme olması nedeniyle çok zaman konuşma sıkıntısı yaşadığına işaret eden ünlü Karikatürist, bunun da kendisini ifade edebilmek için çizmeye ittiğini dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi Mezunları Amerika şubesi (IUMEZUSA) tarafından Türkevi’nde düzenlenen programa çok sayıda katılımcı iştirak ederken, katılımcılar bir dönem kekeme olduğundan dolayı insanlardan kaçtığını belirten Memecan’ı ilgiyle dinledikleri görüldü.

EN RAHAT ÇİZDİĞİM RAHMETLİ ÖZAL’DI

Karikatürünü çizmede en rahat ismin rahmetli 8. Cumhurbaşkanı Turğut Özal’ın olduğunu belirten Memecan, bununla ilgili bir anısını da paylaştı. Memecan, ‘‘Özal başbakan iken rahat rahat karikatürünü çiziyordum ve bu konuda da kendisi hiç alınganlık etmez, hoşgörüyle karşılardı. Ancak Cumhurbaşkanı olunca karikatürünü çizemez oldum. Bugünkü gibi Cumhurbaşkanı’nın karikatürünü çizmek mümkün değildi. Yaklaşık 3 ay kadar sonra ben Güneş gazetesinin bir reklamına binaen sayın Özal’ın karikatürünü çizdim tabii kendimi mahkeme de buldum.’’

Dünya genelinde karikatür mesleğinin giderek ölmeye başladığını da aktaran Memecan, Türkiye’de karikatür çizmenin Amerika’dan daha rahat olduğunu savundu. Amerika’nın yasalarında bir sorun olmadığı ancak editorial ile gazetelerin yayın ilkelerine has bazı kısıtlamaların olduğunu dile getirdi. Memecan buna karşın Türkiye’de ise yasaların bazı engeller çıkardığı ancak editorial ya da gazetelerin yayın ilkelerinin karikatür çizimine sınır getirmediğine işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.