(HABER YORUM) CNN reythinglerde dibe vurmayı neden hak etti?

(HABER YORUM) CNN reythinglerde dibe vurmayı neden hak etti?

CNN geçtiğimiz ay son yirmi yılın en kötü reythingini alınca medya camiası da buna neden olan konuları hararetle tartışmaya başladı. Kimileri ana haber sipikerlerinin yetersizliğini kimileri ise tarafsız olmalarını neden gösterdi. Ancak CNN’in reything ölçümlerinde dibe vurduran başka etken yok muydu? Çalışanlarına karşı hiç hoşgörüsünün olmaması gibi…

Televizyon tarihinde CNN’in yeri, haber kanalı geleneğini başlatması nedeniyle oldukça farklı ve de önemlidir. Ancak bu önemi ve değerini her geçen yıl yitirmeye başlayan CNN’de neler oluyor sorusuna herkes yanıt arıyor.

Nisan ayı içinde haber kanalları arasında izlenme bakımından dibe vuran CNN, hafta içi primetime olarak ifade edilen televizyonların en fazla izlendiği saatlerde (20:00 ila 23:00 arasında) son yirimi yılın en kötü reythingini aldı. 315 milyon nüfuslu Amerika’da primetime içinde yalnızca 395 bin kişi CNN haber kanalını izlediği reything kayıtlarına girdi.  

Bugün Fox News’in izleyici sayısı CNN’in dört katına ulaşmış durumda. Bundan birkaç yıl öncesine kadar tüm haber kanalları içinde ilk sırada yer alan CNN son olarak MSNBC tarafından da geride bırakıldı. MSNBC’in izleyici saysı ise CNN’in iki katı durumunda.

CNN’in neden reyting kaybettiği konusunda birçok gazeteci farklı yorumda bulunuyor. Kimileri Fox News gibi haberleri agresif vermeyişine kimileri de MSNBC gibi ana haber sipkerlerinin (Anderson Cooper hariç) fenomen olmayışına bağlıyor. Bu yorumların her biri ciddi anlamda haklılık paydası içeriyor. Ancak habercilikte tarih yazan bir kurumun ‘‘bitaraf’’ olmaması veya haber sunucularının ‘‘yetersizliği’’ gibi nedenlerden dibe vurması mümkün mü sorusuna bu iki görüşün yeterli yanıt vermediği bir gerçek.

Peki, CNN’i dibe çeken başka unsurlar neler olabilir? Bu soruya başta CNN yöneticileri olmak üzere Amerika’da birçok basın mensubu cevap arıyor.

CNN için bazı çevrelerin ‘‘tarafsız’’ dediği kadar bu övgüyü hak etmediği bir gerçek. Bundan yaklaşık iki yıl kadar önce vefat eden Lübnanlı Şii lider Muhammed Hüseyin Fadlallah hakkında twitter hesabından övücü sözler yazdığı gerekçesi ile CNN, 20 yıllık çalışanı Octavia Nasr’ın derhal işine son vermişti. Nasr’ın, Fadlallah’ı övmesine İsrail ve Amerika’da yaşaan Yahudiler ciddi tepkiler göstermişti. CNN o dönem dış haberler editörü olan Nasr’ın savunmasını dahi beklemeden iş aktini tek taraflı olarak fesh etmişti. Oysa Nasr, Fadlallah’ı Ortadoğu’da kadınlara haklar tanınması yönünde yaptığı çabalar nedeniyle övmüştü.

CNN, çalıştırdığı insanları kolayca harcamasına yalnızca Nasr örnek değil. Öğleden sonra yaptığı ‘‘Rick’in Listesi’’ adlı haber programları ile Hispanik kökenli Amerikalıların beğenisini toplayan Rick Sanchez de CNN’in hışmına uğrayanlardan. Sanchez katıldığı bir radyo programında ünlü şovmen Jon Stewart için ‘‘yobaz’’ dedikten sonra, ‘‘CNN de dahil olmak üzere diğer medya kuruluşlarına da Yahudiler hep hakim’’ sözü CNN’deki ipinin çekilmesine neden olmuştu.

Çalıştırdığı insanların savunmasını dahi almadan işine son veren bir kurum, televizyon tarihinde yeni bir geleneği başlatsa da vefasızlığının bedelini ödemeyeceği anlamına gelmiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.