Film CIA’yı eleştirince senatörlerin tepkisini çekti

Film CIA’yı eleştirince senatörlerin tepkisini çekti

Türkiye’de ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi tarihi çarptırıyor diye eleştirilirken benzer bir durumda Amerika’da yaşanıyor. Vizyona giren yeni filmler arasında olan ve El-Kaide lideri Usame Bin Ladin’in yakalanmasını anlatan ‘‘Zero Dark Thirty’’ filmine senatörlerden tepki geldi.

Oscar ödüllü yönetmen Kathryn Bigelow’un son filmi olan ‘Zero Dark Thirty’,  Sony Pictures Entertainment film şirketi tarafından piyasaya sürüldü. Filmde, Usame Bin Ladin’in yerini bulabilmek için Amerikan Merkezi İstihbarat Servisi’nin (CIA) işkence yöntemleri kullandığını ima etmesi senatörlerin tepkisine neden oldu.  

Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’den kurulu üç senatör Sony Pictures Entertainment şirketine yazdıkları mektupta filmin CIA’nın işkence yaptığına yönelik imada bulunmaların aitiraz ettiklerini açıkladı. Aralarında Vietnam gazisi Cumhuriyetçi John McCain, Demokrat Dainne Feinstein ile Carl Levin’in olduğu senatörler film için, ‘‘gerçekleri yansıtmıyor’’ diyerek eleştirdi.  

Ladin’in öldürülmeden önce yerinin belirlenmesi için CIA’nın işkence ettiği ve silahsız olduğu halde vurulması nedeniyle ABD yönetimi eleştirilmişti. Senatörler bu eleştirilerin doğru olmadığını belirterek ortak mektuplarında, ‘‘Film gözaltına alınan kişilere Bin Ladin’in yerini öğrenmek için sürekli olarak işkence yapıldığını ima ediyor. Biz CIA kayıtlarına baktık ve böyle birşey olmadığını biliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Kamuoyuna açıklanan mektupta üç senatör, halkın filmde iddia edildiği üzere işkence edildiği yolunda yanlış bilgiye kapılacağı gerekçesi ile yapımcı şirketin bu hatayı düzeltmelerini istedi.

Eleştiriler üzerine yönetmen Bigelow, bunun bir film olduğunu ayrıca istihbaratın Ladin’i yakaladığı operasyon ile ilgili birçok tartışmanın da olduğunu savundu. Oscar kazandığı ‘The Hurt Locker’ (Ölümcül Tuzak diye Türkçeye çevrilmişti) filmi ile Oscar kazanan Kathryn Bigelow, gösterime yeni giren bu filmiyle de şimdiden dört dalda Altın Küre’ye aday. Filmde amansız bir kadın ajanı canlandıran Jessica Chastain’ın ayrıca Oscar’a da aday gösterilmesi bekleniyor.

Zero Dark Thirty filmi daha önce de ABD’deki başkanlık seçimleri öncesinde Barack Obama’nın propagandasını yapmayı amaçlamakla suçlanmış, bunun üzerine filmin gösterimi seçim sonrasına ertelenmişti. Gösterime az sayıda sinema salonunda giren 157 dakikalık film yapımcı şirkete 20 milyon dolara mal oldu. İMDB tarafından 10 üzerinde 6.8 puan verilen film vasat üstü olarak değerlendiriliyor.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.