Emine Erdoğan: Küresel vicdan bebekler ve kadınlar için harekete geçmeli

Emine Erdoğan: Küresel vicdan bebekler ve kadınlar için harekete geçmeli

Başbakanın eşi Emine Erdoğan ABD’de düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada dünyadaki bütün bebekler ve kadınlar için küresel vicdanı harekete geçmeye çağırdı.


Georgetown Üniversitesi ve Türkiye iş Kadınları Derneği’nin ‘İşkadınlarının barış ve kalkınmada rolü’ adıyla düzenlediği panelde konuşan Bayan Erdoğan, çatışma bölgelerinde kadın ve çocukların acılarına şahit olduğunu söyledi.

 

“Hemen yakın çevremizde Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Yine Türkiye’ye yakın sayılabilecek Afganistan’da, Kuzey Afrika’da ve Afrika ülkelerinde özellikle Somali’de insanlar ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. Daha yakın zamanlara kadar Bosna Hersek’te, Kosova’da, Gürcistan’da yine büyük sorunlar yaşandı. Bu bahsettiğim çatışma bölgelerinin bir kısmını ziyaret etme, sorunları yerinde müşahede etme fırsatı buldum” diyen Emine Erdoğan, “Bütün bu çatışma bölgelerinde sorunların ağırlığı çocukların ve kadınların omuzlarında.” dedi.


Emine Erdoğan, “Yoksulluk en fazla kadın ve çocukları vurmaktadır. Savaşlar çatışmalar, doğrudan hedef olarak maalesef kadınları ve çocukları buluyor. Adaletsizlik, eşitliksizlik ayrımcılık herkesten fazla çocuk ve kadınları etkiliyor. Bunların yanında evladını kaybeden eşini babasını kaybeden kadınlar sorunda en fazla bedelli ödeyenler oluyorlar.” şeklinde konuştu.


Somali’yi ziyaret ettiği sırada beslenme yetersizliğinden dolayı hastalanan bir bebekle ilgili anısını aktaran Erdoğan, hasta bebeğin hemen hastaneye gönderilmesini istediklerini ama yolda hayatini kaybettiğini söyledi ve annenin üzüntüsüne şahit olduğunu ifade etti.


Myanmar’da evlatları ve eşleri hunharca katledilen kadınlara da değinen Bayan Erdoğan “Bunlar hiç kuşkusuz karamsar kara tablolar ancak Kuzey Afrika’da yaşanan değişimde kadınların rolüne baktığınızda Türkiye’de kadınların kat ettiği mesafeye baktığınızda, geleceğin aydınlık ve umut dolu olduğunu görüyorsunuz. Bütün bu olumsuzluklara ve gözyaşlarına rağmen geleceğe olan umudumuzu en güçlü şekilde muhafaza ediyoruz. Her türlü ölümsüzlüğün hedefi ve mağduru olanların kadınların gönül birliği içinde geleceği inşa edeceklerine inanıyoruz.” dedi.


Dünyada barış ve kalkınmanın sağlanması için birçok kurum ve devlet başkanının etkili sözler söylediği halde çocuk ve kadınların gözyaşlarının dinmediğini vurgulayan Emine Erdoğan, barışın yalnızca sözde kalmaması, saman alevi gibi yanıp sönen yardım kampanyaları ile atlatılmaması gerektiğini ifade etti. Kadınlar, çocuklar ve tüm masumlar için kararlı adımlar atılması gerektiği uyarısında bulunan Emine Erdoğan, “Kararlı girişimler yapmak ve kalıcı çözümler üretilmesi lazım.” diye ekledi.


TÜRKİYE SON 10 YILDA KADIN KONUSUNDA CİDDİ MESAFE KAT ETTİ


Türkiye’de son 10 yılda kadınlar ve kadın hakları konularında yapılan yasal ve anayasal düzenlemeler hakkında konuşan Erdoğan, “Sosyal, siyasal, eğitim ve sağlık alanlarında çok önemli reformlar gerçekleştirildi. Kadınların elinin değdiği projeler son derece başarılı oldu. Kadınların ve çocukların sorunlarını kadınlardan başka kimse çözemez.” diyerek sözlerini tamamladı.


Konuşmasının ardından Emine Erdoğan’a günün anısına bir plaket verildi ve katılımcılar Emine Erdoğan ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.