Duygusallığın da genetik olduğu ortaya çıktı

Duygusallığın da genetik olduğu ortaya çıktı

Etrafınızdaki insanlar size çok hassas olduğunuzu mu söylüyor? Kafein sizi çok fazla etkiliyor ya da hayatınızdaki ufak değişiklikler tüm düzeninizi alt üst ediyorsa haklı olma ihtimalleri oldukça yüksek.

Bilim adamları neden bazı insanların diğerlerine göre çok daha hassas olduğunun artık bilindiğini ifade ediyor. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre fazla duygusal ve hassas olan insanların genetik yapılarının diğer insanlara göre daha farklı olduğu tespit edildi.

İnsan beyninde aktivasyon çalışması yaptıklarını ifade eden Elaine Aron, “duygusal insanlarda beyin yarımkürelerindeki ikincil amaçlı kısımlar daha çok aktivasyon gösteriyor” dedi.

Psikolog doktor Elaine Aron ve Arthur Aron’un yaptıkları çalışmanın sonuçlarına göre genel nüfus içinde ‘çok hassas’ olarak nitelendirilen insanların sayısı hiç de az değil. İki uzmana göre bu oran %20 civarında. Elaine Aron ve Arthur Aron bu kategorideki insanları HSPs (Highly Sensitive People) yani yüksek derecede hassas insanlar olarak sınıflandırmış. Elaine Aron, “Bu kategorideki insanlar biraz daha fazla duygusal. Olayları daha çok içselleştiriyorlar “ dedi.

Ane Axford “Çok kırılgan bir yapım olduğunu biliyorum, başıma gelen her şeyi her zaman fazla büyüttüm” derken, Sandra Clifton ise hayatta hissettiği şeylerin kendisine çok ağır geldiğini ifade etti. HSP kategorisinde olan bu iki bayan hayatın her alanında yaşadıkları olaylardan çok fazla etkilendiklerini anlattı. Axford “Hayatımda hep bir şeyler yanlışmış gibi hissettim, böyle bir çalışma sayesinde yalnız olmadığımı bilmek bana kendimi iyi hissettirdi” diyor.

Araştırmanın bir diğer sonucuna göre zor bir çocukluk dönemi geçirmiş olan fazla hassas insanlarda utangaçlık, fazla heyecan ve hatta depresyon görülme ihtimali daha yüksek. Elaine Arthur, bu kategorisindeki insanların bir kısmının terapiye ihtiyacı olduğunu ve ilaç kullanmaları gerektiğini belirtirken buna rağmen büyük kısmının normal bir hayat sürdürdüğünü sözlerine ekledi. Ayrıca bu sınıflandırmaya dahil olan insanların diğer insanlara göre detaylara çok fazla dikkat ettikleri bu yüzden farkındalık ve yaratıcılık düzeylerinin daha yüksek olduğunu dile getirdi. Elaine Arthur “Hassas olmanın bazı kültürlerde kendine az güvenin belirtisi olarak görüldüğünü ve bu şekilde olan insanlara sürekli ‘güçlü ol’ gibi telkinler yapıldığını da sözlerine ekledi.
Aron ailesi tarafından geliştirilen 27 soruluk testi çözebilir ve kendinizin bu kategoriye girip girmediğini görebilirsiniz. Elaine Aron, testte yer alan sorulardan en az 7 tanesine ‘evet’ cevabı verilmesi durumunda kişiye muhtemel HSP tanısı konulabileceğini ifade ediyor. ‘Parlak ışıktan ya da yüksek sesten hemen etkilenir misiniz, diğer insanların ruh hali sizi etkiler mi, kafeinin sizin üzerinizde fazla etkisi var mı’ gibi soruların yer aldığı teste aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
 

http://www.hsperson.com/pages/test.htm

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.