“Dünyanın tepesindeyken kibirden eser kalmıyor”

“Dünyanın tepesindeyken kibirden eser kalmıyor”

“Dünyanın tepesindeyken kibrinizden eser kalmıyor. Ne kıracağınız rekorları ne de elde edilecek bilimsel verileri düşünüyorsunuz. Tek isteğim, sağ salim dünyaya geri dönebilmekti.”

Bu sözler, uzaydan Dünya’ya yaptığı ‘ölümcül atlayış’la iki gündür tüm dünyanın dilinden düşmeyen Felix Baumgartner’a ait. Avusturyalı ekstrem sporcusu Baumgartner, pazar günü 39 bin metre yükseklikten atlayıp 10 dakikada dünyaya ayak bastıktan sonra verdiği röportajında, atlayışın detaylarını anlattı.

Çılgın paraşütçü, kaskında yaşanan bir aksilik nedeniyle atlayışını iptal etme noktasına geldiğini söylüyor. Atlayışı gerçekleştireceği kapsülün kapağı açıldığında yaşadığı hisleri ise şöyle dile getiriyor.: “Bazen ne kadar küçük olduğunuzu anlamak için gerçekten çok yükseğe çıkmanız gerek.” Saatte bin 342 kilometre hıza ulaşarak ses duvarını aşan Baumgartner, bu tarihi başarısını, “Üzerimden 20 tonluk bir yük kalktı.” diyerek özetliyor.


felix7
Felix Baumgartner, çılgın atlayışının zorlu geçtiğini “Görev gerçekten düşündüğümden çok daha zor oldu.” cümleleriyle anlatıyor. Atlayış anını Baumgartner’dan dinleyelim: “Önce çok güzel bir kalkış yaptık, ardından vizörümün güç kaynağındaki bir sorun nedeniyle biraz dram yaşadık. Çıkışım kusursuzdu ama sonra yavaşça kendi etrafımda dönmeye başladım. Sadece birkaç sefer döneceğimi, o kadarla kalacağını düşündüm, bir ara dönüşüm şiddetlendi. Birkaç saniyeliğine bilincimi yitireceğimi zannettim.”

Ses duvarını aştığının farkında olmadığını da belirten Avusturyalı sporcu, “Ses patlamasını hissetmedim. Sanırım o arkanızda gerçekleşiyor.” diye konuşuyor. Bir süre Los Angeles’ta dinlenmeyi düşünen Baumgartner, daha sonra da kız arkadaşıyla birlikte dağ kurtarma veya yangın söndürme helikopterlerinde görev almayı planlıyor.

Peki Felix Baumgartner’ın rekorlarla dolu bu tarihi atlayışının perde arkası ve hazırlıklar ve teknik imkânlar ne idi? Kuşkusuz en önemli etkenlerden biri kıyafeti. İnsanı uzay aracına çeviren ve 4 yılda hazırlanan kostüm, dört katmana sahip. Dış kısmı, yüksek ısı ve ateşe dayanıklı iken, iç kısmı da giyenin rahat nefes almasını kolaylaştırır nitelikte. Korkusuz Felix, 19 metreye ulaştığında atmosferde suyun 37 derecede kaynamaya başladığı sınırı temsil eden ‘Armstrong Çizgisi’ni geride bıraktı.

Korkusuz Felix, 40 kilo ağırlığındaki özel giysisi sayesinde kanını kaynatarak buharlaşmasına neden olacak yüksekliği hiçbir sorun yaşamadan geride bıraktı.
Bir başka hayati önem taşıyan malzeme ise G-meter idi. Çok sert dönüşler Baumgartner’ın bilincini kaybetmesine hatta ölümüne neden olabilecekti. Baumgartner, bileğine G-kuvvet ölçer taktı. Eğer altı saniyelik bir süre boyunca 3,5 veya daha üzeri G kuvveti ölçülürse, dönüşlerini düzenlemesi için tasarlanan bir metrelik hava freni paraşütünü açacaktı.

felix9
Baumgartner, helyum dolu balonun taşıdığı kapsülünden çıktığında, hava sıcaklığı -9 dereceydi. 21 bin ile 18 bin kilometre irtifaya indiğinde ise sıcaklık -56 dereceye kadar düştü. Nefesinin kaskı içinde kristalleşmesini önlemek için mühendisler kaskın içine 110 tane süper ince ısıtıcı kablo yerleştirdi. Felix Baumgartner’ı stratosfere çıkaran helyum balonu, bir poşetin dörtte biri kalınlığında polyester fiber karışımı bir malzemeyle yapıldı. 27 kiloluk paraşütü dahil 110 kilo ağırlıkla atlayış yapan Baumgartner’ın tarihi denemesi 30 kamerayla izlendi.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.