Deniz yosunlarının imhası havadaki karbon oranını artırıyor

Deniz yosunlarının imhası havadaki karbon oranını artırıyor

Belki Green Peace protestocularının kendilerini onlara zincirleyebilmesi için çok küçükler; ama deniz yosunları hektar başına bir yağmur ormanının temizlediği miktarda karbonu havadan temizliyor. Maalesef deniz yosunu eko sistemleri günümüzde en çok tehdit altında olan eko sistemler arasında geliyor.  

Geçtiğimiz yüzyılda dünya deniz yosunlarının %29’u yok edildi. Başlıca sebepler arasında su kirliliği, yeni oluşumlar için yapılan deniz dibi taramaları ve iklim değişiklikleri geliyor. Nature Geoscience (Doğa Yerbilimleri) dergisinde geçtiğimiz haftalarda yayımlanan bir araştırmaya göre deniz yosunluklarının senede %1.5’luk bir oranla yok edilişi senelik 299 milyon ton karbonun çevreye geri karışmasına sebep oldu.

Dünyadaki 946 deniz yosunluğundan toplanan eski ve yeni bilgiler ışığında, uluslararası bilim adamlarından oluşan bir araştırma grubu deniz yosunlarının her yıl toplam tahmini 27.4 milyon ton karbonu yakalayıp altlarındaki toprağa gömdükleri bilgisine ulaştılar. Yakaladıkları karbonu en fazla 60 yıl muhafaza eden ormanların aksine deniz yosunları buzul çağından beri yakaladıkları karbonu saklayabilmekte. Bu 19.9 milyar ton karbonun şu anda deniz yosunları ve altlarındaki bir metrelik toprakta doğadan bloke ediliyor olduğu anlamına geliyor. Bu miktar fosil yakıtlarından dolayı 2010’da tüm dünyada meydana gelen küresel karbon salınımının iki katı karbon demek. Deniz yosunlarının ölmesi bütün bu karbonun bir anda doğaya salınması anlamına gelebilir diyor Miami’deki Florida Üniversitesinde deniz ekolojisti olarak çalışan araştırmacı yazar James Fourqurean.

“Bunlar korkunç rakamlar,” diyor Batı Avustralya Üniversitesi’nden aynı projeye araştırmacı olarak katılan Gary Kendrick. “Bu bizi çok ama çok hızlı bir şekilde şiddetli, uç noktada sera etkisi durumları içine koyabilir.”

Nature Climate Change (Doğa İklim Değişimi) dergisinde eş zamanlı yayımlanan bir başka araştırma da maalesef  bu acımasız manzarayı tasdikler nitelikte. İspanya’daki  Akdeniz İleri Araştırmalar Enstitüsü’nden Gabriel Jorda’nın araştırması bu gidişle 2050 yılına kadar Akdenizdeki Posidonia Oceanica yosunlarının soyunun tamamen tükeneceğini ortaya koydu. Bu özellikle endişe verici bir durum. Çünkü Posidonia Oceanica diğer yosun türlerine oranla 10 kat daha fazla karbon tutuyor. Kendrick “Çevresel açıdan küresel anlamda insanları harekete geçirecek bardağı taşıran son damla denebilecek bir an yakınmış gibi gözüküyor ” diyor.

Araştırmaya katılanlar arasında olmasa da Sydney Teknoloji Üniversitesinden yosun fizyoloğu Peter Ralph de deniz yosunlarının mütemadiyen imha edilmesinin eninden sonunda ‘şişeden cinin çıkması’na sebep olacağında hemfikir. “Onları yok edin ve çok uzun süredir tecrit edip, sabitlediğimiz bütün karbonun havaya bir anda karışmasına hazır olun” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.