Bu gece saatler geri alınıyor! Peki almasak olmaz mı?

Bu gece saatler geri alınıyor! Peki almasak olmaz mı?

Bu gece yaz saati uygulaması bitiyor ve 02:00’de saatler bir saat geri alınacak. Her yıl dünya genelinde batılı ülkeler ağırlıkta olmak üzere onlarca devletin uyguladığı ve ‘enerji tasarrufu’ gerekçesi ile de devam ettiği yaz saati uygulaması her yıl olduğu gibi bu sene de tartışamalara neden oluyor. Hemen herkesin aklını kurcalayan soru, neden saatleri bir ileri bir geri alıp duruyoruz? Almasak olmaz mı?

Yaz saati uygulamasına cidden ihtiyaç var mı? Gerçekten de enerji tasarruf ediliyor mu? İnsanların ve özellikle de çocukların üzerin de olumsuz etkileri var mı gibi sorular yine bu sene de sosyal paylaşım siteleri ile gazete sütunlarında yer al(dı)ıyor.

Bir iddiaya göre yazları enerjiden tasarruf etme fikrinin mucidi 1784 yılında Paris’te ABD Büyükelçisi olarak görev yaptığı sırada cebinden fazla mum parası çıktığını hesap eden Benjamin Franklin. Daha sonra ABD Başkanı olacak olan Franklin, enerjiden ziyade mum tasarrufu edebilmek için saatlerin geri alınması fikrini ortaya atar. Zira çok erken kalkan Franklin, oldukça pahalı olan muma az para ödeyebilme hesabı yaparak böyle bir fikir ortaya atar.

Bu iddianın doğruluğu tartışıla dursun, resmi kayıtlarda gün ışığından daha fazla yararlanma fikrinin mucidi olarak George Vernon Hudson olarak geçer. Hudson’a ait bu fikir ilk defa Almanya, Avusturya ve Macaristan’da 1916 yılında uygulanmaya geçer. ABD ise yaz saati uygulamasına 1950’de başlar ve o günden sonra da Mart ile Eylül veya Kasım ayının ilk haftasında saatlerin ileri geri zikzakları başlar.

Yaz saati uygulamasına en fazla annelerin karşı çıktığı yolunda sosyal paylaşım sitelerinde iddialar dolaşıyor. Hatta sanal alemde kurulan ‘Anneler Yaz Saatine Karşı’ adlı grup çocukların uyku düzenlerini bozmasından dolayı bu uygulamaya son verilmesini istiyor.

 

Rusya, Çin, Kuzey Afrika ülkeleri, Hindistan gibi birçok ülke ise yaz saati uygulamasını bir süre sürdürdükten sonra vazgeçmiş. Dünya da Türkiye, Kuzey Amerika, Avrupa, İran, Meksika, Kanada ve Brezilya dışında yaz saati uygulamasına devam eden ülke yok. Bir başka ifade ile ya onlar tasarruf etmeyi bilmiyor ya da tasarruf ettiklerini düşünenler boşa kürek sallıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.