BM: Afrika’da gelecek yıllar içinde nüfus patlaması yaşanacak

BM: Afrika’da gelecek yıllar içinde nüfus patlaması yaşanacak

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) tarafından yapılan araştırmada, nüfusta görülen bu hızlı artışın, 2050 yılına gelindiğinde dünyaya gelen her 3 çocuktan 1’inin Afrikalı olacağı anlamına geldiği belirtildi.
    
Araştırmanın sonuçlarına göre, 2010 ile 2025 yılları arasında Çin ve Hindistan, dünya nüfusundaki en büyük paya sahip ülkeler olmaya devam edecek. Buna karşılık aynı yıllar arasında 18 yaşın altındakilerde en büyük nüfus artışının görüldü ülke Nijerya olacak. Bu yıllar arasında nüfusa 31 milyon çocuğun ekleneceği bu ülkede 18 yaş altındakilerde görülen nüfus artışı yüzde 41’e ulaşacak.
    
BM öngörülerine göre, 2010-2025 yılında meydana gelecek 2 milyar doğumdan 455 milyonu BM’nin ”En Az Gelişmiş Ülkeler” kategorisinde yer alan 49 ülkede gerçekleşecek. Kurumun orta gelir kategorisinde yer alan, en kalabalık nüfuslu 5 ülke olan Çin, Hindistan, Endonezya, Pakistan ve Nijerya’da ise aynı yıllar içine 859 milyon doğum olacak.
    
Araştırmaya göre, 2025 yılına gelindiğinde yüksek gelir grubuna sahip ülkeler arasında nüfusta artışı görülen tek ülke ise ABD olacak. Araştırmada ayrıca, 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin, Sahra Altı Afrikası’nda yer alan aşırı nüfuslu, yoksul ülkelerde giderek arttığına işaret edildi.
    
UNICEF’ten yapılan açıklamada, nüfus istatistiklerinde görülen bu artışın, BM’nin fakirlikle mücadelede hedeflerine ulaşmak için belirlediği 2015’ten sonraki yıllarda politika belirleyiciler ve planlamacıları için ”aşılması zor büyük güçlükler” doğuracağı kaydedildi.
    
Araştırmanın yazı heyetindeki Danzhen You, dünyadaki yaşlanan nüfusun, çocukların kaynaklardan mahrum kalması sonucunu doğuracağına dikkati çekerek, çocuk haklarının teminat altına alınmasının önemini vurguladı.
    
You, ”Çocuklar oy kullanamaz. Hükümetlerin kaynak ayırmaya ilişkin kararlar alırken sesleri çoğunlukla işitilmez” ifadesini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.