Amerikan Episcopal Kiliseleri artık eşcinsel evliliği kutsayacak

Amerikan Episcopal Kiliseleri artık eşcinsel evliliği kutsayacak

Son yıllarda eşcinsel evliliklerin moda haline geldiği Amerika’da bu rüzğara kiliseler de katılıyor. Salı günü Episcopal Kiliseler’in büyük çoğunlukla eşcinsel evlilikleri artık kutsayacağı duyuruldu. Ancak kilise eşcincel evlilikleri ancak yasal olarak kabul edilen eyaletler de kutsayacağını da açıkladı.

Episcopal Kiliseler konseyinin  yıllık toplantısında papazlar, yapılan oylamada 50 karşı 171 oy ile kilisenin eşcinsel evlilikleri nikahını kıymasına onay verdi. Amerikan Episcopal Kiliseleri İngiltere’de merkezi bulunan Anglican Cemaati’ne bağlı ve ABD’de en çok mensubu bulunan 14.cü mezhep durumunda. Amerikan Episcopal Kiliseleri’ne bağlı olduğu düşünülen insan sayısı 2 milyon olarak ifade ediliyor.

Daha önce de bazı Episcopal kilisesi rahipleri bireysel olarak eşcinsel evlilikleri kutsamış bu durum İngiltere’deki merkezin ciddi tepkisine neden olmuştu. Anglican Kiliseleri, eşcnsel evliliği kutsamaları durumunda Amerikan Episcopal Kiliselerini geçtiğimiz yıllarda üyelikten atmakla tehdit etmişti. Şimdi Anglican Kiliseleri’nin nasıl tavır alacağı merak konusu.  

Episcopal Kiliseleleri dışında Amerika’da Mesih Birlik Kiliseleleri (United Church Christ) de eşcinsel evlilikleri 2005 yılında kutsadığını ilan etmişti. Mesih Birlik Kiliseleri’nin Amerika genelinde bir milyon mensubu bulunuyor.

Episcopal ile Mesih Birlik Kiliseleri’nin aksine Amerika’da en güçlü durumda olan Protestan mezhebine bağlı olan Birleşik Methodists ile Presbyterian kiliseleri eşcinsel evliliğin kutsanmasına karşı aldıkları tavrı sürdürüyor. Her iki kilise de eşcinsel evliliğin Hristiyan öğretisinde olmadığını ve bunun büyük günah olduğu konusunda hemfikir durumda.

Geçtiğimiz mayıs ayında Başkan Barack Obama, eşcinsel evliliği desteklediğini açıklamış Protestanlar ile Katolik kiliselerden ciddi tepki toplamıştı. Bugün Amerika’da 6 eyalet eşcinsel evliliğe yasal olarak izin veriyor. Bu eyaletler şöyle; New Hampshire, New York, Vermont, Connecticut, Iowa ile Massachusetts. Ayrıca District of Columbia yani Washington D.C de eşcinsel evliliğe izin veriyor.

Bu yıl eşcinsel evliliği onaylayacağı düşünülen 3 eyalet ise New Jersey, Maryland ile Washington.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.