Amerikalı eşine şiddet uygulayan Çinli koca, tazminata mahkum oldu

Amerikalı eşine şiddet uygulayan Çinli koca, tazminata mahkum oldu

Çin’de yaşayan Amerikalı bir kadın, aile içi şiddet uyguladığı gerekçesiyle ünlü girişimci Çinli kocasına açtığı boşanma davasını kazanırken, Çinli koca tazminata mahkûm oldu.

Bu dava Çin’de sıklıkla saklanan bir problem olan aile içi şiddete de ışık tutması açısından önem arz ediyor.

Olay, Amerikalı eş Kim Lee’nin kocası Li Yang’ın neden olduğu darp izlerini 2011 yılında mikro blogunda yayınlamasıyla başladı. Kim’in kocası Li, Çin’de meşhur olan ve Crazy English isimli İngilizce öğreten kurs zincirlerinin sahibi.

Fotoğraflarda, kocası tarafından şiddete maruz kalan Kim’in alnındaki şişkinlik, bacaklarındaki yaralar ve kulağındaki kan izleri görülüyor. Bu görüntüler Çin’deki sosyal paylaşım sitelerinde on binlerce kişi tarafından hem eleştiriye hem de tartışmaya sahne oldu.

Kim istemeyerek, bir anda şiddet görmüş kadınlar tarafından halk kahramanı oldu. Çin’de aile içi şiddet genelde konuşulmuyor ve geleneklere göre ailedeki çatışmalar mahremiyet kapsamında ele alınıyor. Çin’de kadınların kocalarına itaat etmesi geleneği var ve bu gelenekten dolayı hala kadınlar şiddete maruz kalsalar bile bunu kamuoyuna götüremiyorlar.

Çin’in devlet televizyonu CCTV’nin yayınladığı görüntülere göre, Pekin’deki Chaoyang Bölgesi Halk Mahkemesi, Amerikalı kadın Kim’in isteğini onayladı ve koca Li, karısına 50 bin yuan (8 bin dolar) manevi tazminat ödemeye mahkûm oldu.

Kim’in avukatıyla duruşmaya katıldığı, Li’nin ise duruşmada avukatıyla temsil edildiği görüldü.

Mahkeme ayrıca Kim’e 3 kızının velayeti ve 12 milyon yuan ( 2 milyon dolar) değerinde mülkiyet verilmesine karar verdi.

Çin Günlüğü Gazetesi de Kim’in avukatı Qi Lianfeng’a dayanarak verdiği haberinde, mahkemenin aile içi şiddeti kabul etmesinin ülkede kadınların kanuni olarak haklarını aramasını teşvik edeceğini belirtti. Haberde ayrıca Kim Lee’nin çocuklarının eğitiminin Çin’de olduğu için bu ülkede yaşamaya devam edeceği ifade edildi.

CCTV ise haberlerinde bu olayı saat başı haberlerinde vererek, dikkatleri aile içi şiddete çekti. CCTV’nin görüntülerinde ayrıca, Kim’in uğradığı şiddet karşısında çocuklarının üzüntülerini dile getiren yazı ve resimlere de yer verildi. Boşanan çiftlerin röportajları da yine CCTV’de yer aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.