Amerika’da siyahları ayaklandıran cinayet vicdanları da yaraladı

Amerika’da siyahları ayaklandıran cinayet vicdanları da yaraladı

New York son yıllarda sivil hak arayışlarının en kalabalık gösterisine çarşamba günü şahit oldu. Siyahi Amerikalılar’ın eylemi ülke genelinde ses getiririken binlerce insanı sokağa döken olay ise Florida eyaletinde 26 Şubat tarihinde yaşandı. Bir sitenin güvenliğini yapan ve kendisini Latin-Beyaz Amerikalı olarak tanıtan ancak Yahudi olduğu da ileri sürülen 28 yaşındaki George Zimmerman’ın silahı ile 17 yaşındaki Trayvon Martin isimli savunmasız genci vurması ile patlak verdi.

Zimmerman olayı polis tarafından önce adi bir vaka olarak değerlendirilip durum eyalet yasasına uyarlanarak araştırılmadan kapatılmaya çalışıldı. Florida eyalet yasasına göre bir kişi kendisini savunmak amacıyla birisini öldürdüğü takdirde tutuklanması dahi söz konusu olmuyor. Zimmerman da 17 yaşındaki silahsız siyahi gencin kendisine saldırdığını ve silahını savunma amacıyla kullanmak zorunda kaldığını ileri sürmüştü. Zimmerman’ı hem görgü tanıkları hem de olay vuku bulmadan önce Trayvon’un kız arkadaşı ile yaptığı telefon kayıtları yalanladı.
Yağmurlu bir günde markete tatlı ve içecek almak için giden ve bir daha geri dönemeyen Trayvon’ın başına gelenler, ABD’de biranda 1950-60’lı yıllarda derilerinin regninden dolayı insan sınıfına konulmayan Afro-Amerikalıların yaşadığı zülümleri akla getirdi.
Markete kestirme yol olan sitenin içinde giderek vakitten kazanmak isteyen Trayvon, bu kısa yol tercihini canı ile ödemek zorunda kaldı. Siteye giren Trayvon’u takip eden ve bu sırada polisi arayarak site içinde şüpheli birini gördüğünü bildiren Zimmerman, 17 yaşındaki çocuğu acımasızca katletti. Polisin telefon konuşmasında Zimmerman’a şüpheliye müdahalede bulunmaması kendilerini beklemesi yönündeki telkini ise dinlemediği öğrenildi.  

Martin ailesinin avukatı Benjamin Crump, Martin’in kız arkadaşına kendisini birisinin takip ettiğini söylediğine işaret etti. Kız arkadaşının kaçması yönündeki önerisine Trayvon’un, ‘Birşey yapmadım ki; neden kaçayım? Hem kaçar isem beni suçlu sanır’ diyerek itiraz ettiğini belirten Crump, bunun yerine Trayvon’un adımlarını hızlandırdığını ancak Zimmerman kendisini takip etmekten vazgeçmediğini söyledi.

POLİS ZİMMERMAN’IN İFADESİNİ SORGULAMADAN DOĞRU KABUL ETMİŞ
Olayı gören iki kadın ise, Zimmerman’ın Trayvon’u itekleyip yere yatırdıktan sonra yüzü koyun şekilde tutuğunu daha sonra da çocuğa silahı ile ateş ettiğini söyledi.
Sanford polisi olay üzerine Zimmerman’ın ifadesini sorğulamadan doğru kabul edip 28 yaşındaki katili tutuklamayı dahi gerekli görmedi. Trayvon’un cansız bedenini morga kaldıran polis, ailesine olaydan tam iki gün sonra çocuklarının öldüğü haberini ulaştırdı.
Polis kendisini, ailesine ulaşacak ellerinde bilgi olmadığı için iki gün sonra ancak Trayvon’un ebeveynleri ile iletişim kurabildikleri şeklinde savundu. Ancak aynı polis Trayvon’un telefonunu da olay yerinden alarak eşyaları ile birlikte morga koyduğu anlaşıldı. Trayvon’un cep telefonunda kayıtlı kimseyi iki gün süre ile aramayı ‘akıl edemeyen’ polisler bunun kendilerine sorulması üzerine henüz makul bir cevap veremedikleri görüldü.
slide 216467 803107 large
OLAYA FBI İLE ADALET BAKANLIĞI EL KOYDU
Olayın üzerinden neredeyse bir ay geçmesine karşın ancak Zimmerman’ı dün (çarşamba) tutuklayan Sanford polisinin akıl almaz davranışı Federal Soruşturma Ofisi (FBI) ile Adalet Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. Olayı hem Bakanlığa bağlı savcılar hem de FBI soruşturmaya aldı.
Sivil hak savucuları ve Trayvon’un ailesi Zimmerman’ın tutuklanmasını memnuniyet ile karşılar iken şimdi de Sanford polis şefi Bill Lee’nin görevden alınmasını istiyor.  
Sivil hak savucusu Rahip Al Sharpton, bugün (perşemde) Sanford’a giderek, burada binlerce insanı önümüzdeki pazartesi toplayıp yapılan ırkçı eylemi protesto etmeye hazırlanıyor.  

New York’taki protesto gösterisine katılan Trayvon’un babası Tracy Martin, ‘‘adalet yerini buluncaya kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz’’ dedi. ‘‘Çocuğum ölümü hak etmedi’’ diye isyan duygularını dile getiren Trayvon’un annesi Sybrina Fulton, ‘‘Kalbim acı ile dolu ama bu kadar insanın haksızlığa karşı başkaldırması biraz olsun içime huzur getirdi’’ diye konuştu.  
New York’taki protestoya katılan birçok gösterici Sanford polisin çifte standartının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Protestocular, aynı cinayetin bir siyah tarafından işlenmesi durumunda polisin zanlıyı kendisini savunmasına dahi müsade etmeden tutuklayarak içeri atacağını ileri sürdü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.