Akupunturun bilinmeyen faydaları

Akupunturun bilinmeyen faydaları

Yıllarca zayıflama konusunda başarılı sonuçlar veren akupunktur, önemli hastalıkta da kullanılan bir tedavi yöntemi. Kanser ağrılarından bağışıklık sistemi hastalıklarına, migrenden kısırlığa kadar birçok hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar vaat ediyor.

Akupunktur adını sıkça duyduğumuz lakin hakkında pek az şey bildiğimiz tedavi yöntemlerinden. Özellikle bir dönem sabah programlarının müdavimi olan akupunkturistlerin de katkısıyla yöntemin yalnızca zayıflamaya yardımcı olarak kullanıldığı algısı oluştu.Ancak gerçek bundan çok farklı. Özellikle ağrılı ve kronik hastalıkların tedavisinde bu yönteme sıkça başvuruluyor.

Vücudun tedavi yeteneğini uyarıyor

Akupunktur Uzmanı  Doktor Ümit Aktaş, yöntemin vücutta bulunan belirli noktalara iğne batırmak suretiyle uygulanan bir tedavi sistemi olduğunu söylüyor. Akupunkturda herhangi bir ilaç uygulaması yapılmıyor, sadece kuru iğne batırma yöntemi belirli bir teknik çerçevesinde uygulanıyor. Aktaş, “Akupunkturda temel amaç, vücudun kendi kendini tedavi etme yeteneğini uyarmaktır.” diyor.

Birçok kişi akupunkturu bitkisel besin takviyeleri gibi tamamlayıcı tedavilerle aynı kefeye koysa da  Aktaş’a göre gerçek bundan çok farklı. “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk defa 1978 yılında Filipinler toplantısında akupunktur ile tedavi edilebilir hastalıkların bir listesini yayımladı. Daha sonra 1994 yılı İtalya Cervia’daki toplantıda bu liste genişletilerek kabul edildi. Bu listede yer alan hastalıkların akupunktur ile tedavi edilebileceği duyuruldu.” diyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre akupunktur, bu listedekilerin dışında, diğer tüm hastalıkların tedavisine yardımcı olmak üzere tamamlayıcı olarak da kullanılabiliyor.

Bağışıklık sistemi hastalığında kesin tedavi bulunamıyor. Ancak ömür boyu süren ilaçlarla hastalık belirtileri hafifletilebiliyor. Ancak ilaç tedavilerinin yan etkileri birçok hasta için korkutucu olabiliyor yahut hiçbir sonuç vermeyebiliyor. Akupunktur ise bağışıklık sistemi üzerinde dengeleyici etkiye sahip bir yöntem. Aktaş, “Bağışıklık sistemi, vücudu tüm hastalıklara karşı koruyan sistemdir. Bağışıklık sisteminin az çalışması da, çok çalışması da hastalıklara yol açar. Bu, bağışıklık sisteminin dengeli çalışmasını sağlayan bir tedavi. Bu sayede her türlü hastalığın tedavisinde akupunktur kullanılabiliyor. Bel fıtığı tedavisinde de, alerjilerde de başarılı olmasının sırrı bağışıklık sistemini dengelemek.” diyor. Kanser hastalarında da bağışıklık sistemini destekleyerek etki ediyor. Ayrıca, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltıyor. Aktaş, bu yöntemi özellikle de ilaçlara bağlı olarak gelişen şiddetli mide bulantılarını engelleme konusunda başarılı buluyor.

Yan etkisi yok

Doktor Ümit Aktaş da ülkemizde akupunktur denilince ilk akla gelenin zayıflama tedavisi olmasından rahatsız. Zaman içinde bu konudauzman olan hekim sayısının artması ve hastalıklarda akupunktur ile tedavilerin başarılı sonuçlarının görülmesiyle bu algının yavaş yavaş kırılmasını olumlu buluyor. Tedavide en önemli nokta, bu alanda uzmanlık eğitimi almış tıp doktorları tarafından uygulanması. Hekimler, sadece akupunktur birimi bulunduran tıp fakültelerinde akupunktur eğitimi alabiliyor. Bu eğitim sonunda kendilerine Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ‘akupunktur uygulama sertifikası’ veriliyor. Emin ellerde uygulandığında bu tedavinin herhangi bir yan etkisi bulunmuyor.

Hangi hastalıklarda uygulanabilir?

*Sırt ve bel ağrıları
*Tenisçi dirseği
*Diz kireçlenmesi
*Migren
*Sinüzit
*Eklem romatizması
*Ameliyat sonrası ağrılar
*Gebelik bulantıları
*Felç
*Kemoterapinin yan etkilerinin tedavisi
*Alerjik rinit
*Astım
*Kanser ağrıları
*Panik atak
*Ülseratif kolit *Fibromiyalji
*Uykusuzluk

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.