Şok diyetler, kalp hastalıklarını tetikliyor

Şok diyetler, kalp hastalıklarını tetikliyor

Dr. Serap Bos Çetin ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Batukan Esen, uzun süreli açlık, tek tip beslenme ya da aşırı sıvı tüketimine dayalı diyetlerin, kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden olduğunu söylüyor.

Bilinçsizce uygulanan düşük kalorili diyetlerin ölüme kadar götürdüğünü belirten uzmanlar, çok kısa sürede aşırı kilo kaybına yol açan beslenme programlarının zararlarını şöyle sıraladı: “Uzun süreli açlık sonrasında vücutta yaşanan ani su kaybı; halsizlik, düşük tansiyon ve baş dönmesine neden olur. Şok diyetleri uygulayan kişilerde baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu görülebilir. Düzensiz kilo alıp vermenin sonucu oluşan kalıcı kilo fazlalığı, insülin direncine sebep olur ve şeker hastalığı riskini artırır. Uzun süreli açlık, midede gastrit ve yanma gibi sorunları da beraberinde getirir. Özellikle mevsim geçişlerinde uygulanan şok diyetlerin sonucunda görülen kansızlık, saçların güçsüzleşmesiyle birlikte hızla dökülmesine neden olur. Protein içerikli diyetlerde vücut yağ dengesi bozularak, yüksek kolesterol ortaya çıkabiliyor. Sadece su içmeye yönelik diyetlerde oluşabilecek su zehirlenmesi, bilinç kaybına varabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir.”

Kısa sürede hızlı kilo kaybına neden olan şok diyetlerin, kalp rahatsızlıklarını da tetikleyebildiğini kaydeden Esen, “Şok diyetler tansiyon dengesizliklerine ve vücudun elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinin bozulmasına neden olarak kalp ritim problemlerine yol açabilir. Ritim problemi gelişen kişilerde; çarpıntı, fenalık hissi, baş dönmesi, göz kararması gibi belirtiler görülebilir. Uzun süren açlık, kan basıncı ve kan şekeri düzensizliklerine neden olup kalp krizlerine yol açabilir.” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.