Sınavlar, evde takım oyunu olarak görülmeli

Sınavlar, evde takım oyunu olarak görülmeli

Öğrenciler, gelecekleriyle ilgili en önemli kararları aldıkları okul ve sınav döneminde kendisine bir destek arayışına giriyor.

Uzmanlar, stresin yoğun olduğu bu süreçte en büyük görevin ailelere düştüğünü kaydediyor. Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Osman Gültekin, ebeveynin çocuğunu sınav sürecinde yalnız bırakmamasını ve bölüm, üniversite ve alan seçiminde çocuğuna psikolojik, sosyolojik ve ekolojik destek sağlamasını tavsiye ediyor. Ailenin, hayalindeki ve idealindeki mesleği gerçekleştirme adına çocuğunu başarılı olamayacağı bir bölüme yönlendirmemesi gerektiğini kaydeden Gültekin, “Öğrenci velileri, alan seçiminde okul/dershane rehberlik ve danışmanlık servisi ile birlikte çocuğun ilgi ve yetenekleriyle örtüşen bir alan seçimi yapmalı.” diyor.

Sınav sürecini yönetemeyen, çalışmada süreklilik sağlamayan ve çalışmaya karşı ilgisiz ve isteksiz olan öğrencilerin aile çevresinde sorunlar görüldüğünü aktaran uzman, “Aile, sınavı sadece çocuğun sorumluluğu olarak değil, bir takım oyunu olarak düşünmeli ve herkes üzerine düşen vazifeyi yerine getirmeli.” şeklinde konuşuyor. Rehberlik Uzmanı Osman Gültekin, sürdürülebilir başarı için ailenin bir eğitim danışmanı gibi devreye girmesini öneriyor. Gültekin, ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuğun motivasyonunu bozmadan, yapabileceğine dair inancını yineleyerek, onu bu süreçte yalnız bırakmamalı. Olumlu düşüncelerle çocuğun çalışmasına istikamet kazandırmalı. Sınavın üstesinden geleceğine dair inanç oluşturmalı. Çocuğun bir eksiği, hatası, yetersizliği varsa bu uygun bir dille ifade edilmeli. Aile, özellikle gelecekle ilgili gerçekçi ve olumlu bir tablo çizmeli. Sınav sürecinde çocuğunuzu iyi bir şekilde gözlemleyin. Duygu ve düşüncelerin farkına varın. Davranışları iyi değerlendirin. Onları bu süreçte anlayın. Bir deneme sınavında beklenen performansı gösteremeyen bir çocuğun neler hissettiğini anlayın. Onu anlayabilirseniz ve onu hissettirip onunla o durumunu paylaşırsanız hem çocuğun ruhsal durumuna olumlu katkı yapar hem de tekrar bir çalışma azmi oluşturursunuz. Sınavı bir takım oyunu olarak görün ve değerlendirin. Siz, size düşen vazifeyi en iyi şekilde yapmaya çalışın ve çocuğunuza lojistik destek sağlayın.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.