Kışa menemenli hazırlık

Kışa menemenli hazırlık

Kış hazırlıklarının en zevklisidir mutfakta gerçekleştirilenler. Kışlık yiyecek hazırlıklarına menemenle başlamaya ne dersiniz?

Kış hazırlığı; yazlık giysilerin dolaba koyulup paltoların, kazakların çıkarılması, çizmelerin tekrar raflara dönmesi, kalorifer önlerinin açılması demek değildir sadece. Asıl kış hazırlığı mutfakta başlar… Hazırlıkların en zevklisi ve en karın doyurucusudur… Kış gelmeden dolaba koyulan domatesler, fasulyeler, bezelyeler, biberler, barbunyalar her vakit tazeliklerini koruyarak sofralarımızda sağlıklı bir şekilde yerlerini alacaktır. Yani yazın ağustosböceği gibi yatmayıp karınca gibi çalışıp biriktirip kışın rahatlıkla yiyebiliriz. Ben kış hazırlığıma kırmızıya olan düşkünlüğümden domateslerle başladım. Hep birlikte gelin menemen yapalım.

Menemen için malzemeler (altı şişe için)

5 kilo domates

1 kilo kırmızı biber

1 kilo yeşil biber

2 çay bardağı zeytinyağı

2 çorba kaşığı tuz

Öncelikle alacağımız domatesler, etli ve su bırakmayan domatesler olmalıdır. Bunun için erik domates veya Çanakkale domatesi dediğimiz domates türünü seçebiliriz.

Domateslerimizi güzel bir şekilde yıkadıktan sonra alt kısımlarını bıçakla çarpı işareti şeklinde çizerek sıcak suyun içine atarak kabuklarının kolayca soyulmasını sağlayabiliriz. 15 dakika sıcak suda beklettiğimiz domateslerimizi küp küp doğruyoruz.

Uzun ince şekilde doğradığımız kırmızı biberimizi ve yeşil biberimizi zeytinyağı ile buluşturup güzelce orta sıcaklıkta soteleyelim. İsterseniz biraz acı yeşil biber de katabilirsiniz. Hafifçe ölmüş olan biberlerimizin üzerine kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domateslerimizi koyalım ve ocağımızın altını kısıp, buharla birlikte biraz pişmesini sağlayalım… Domatesin kendi suyu ve buharı ile hafifçe pişen domateslerimizin üzerine 2 çorba kaşığı tuzumuzu ilave edip karıştıralım…

Domateslerimiz biberlerimizle karışık bir bütün olunca ocağımızın altını kapatıp elimizi yakmadan cam şişelerimize koyabiliriz. Cam şişelerimizi ters çevirip üstünü bir bez ile kapatıp bir gün beklettikten sonra menemeniniz hazır… Üzerlerini evde bulunan süslü kumaşlarımızla bir kurdele yardımı ile süsleyip hediye olarak eşe dosta da ikram edebiliriz. Afiyet şeker olsun, emek veren elleriniz dert görmesin.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.