Evdeki teknoloji, aile bireylerini yalnızlaştırıyor

Evdeki teknoloji, aile bireylerini yalnızlaştırıyor

Şair ve yazar Ahmet Mercan, evdeki teknolojik cihazların aile bireylerini yalızlaştırdığını ifade ederek, “Buna çözüm bulmak çok kolay değil, ekranın da bir iradesi var. Eğer biz bu imkanları aracı olarak kullanıyorsak, bu sorun değildir. Ancak gayesiz bir irtibat kurulduğunda geçen saatler hesap edilmediğinde o zaman sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir.” dedi.


Moral FM’de yayınlanan ve sunuculuğunu Selahaddin Kocaarslan’ın üstlendiği Sabah Gündemi programına konuk olan Ahmet Mercan, aile kavramına dair konuştu. Yeni yetişen nesli, ‘tahammülsüz, bencil, hiçbir fedakarlık yapmadan her şeyi isteme hakkını kendinde gören bir portre’ şeklinde tanımlayan Mercan, batının aile değerini, kavramını yitirdiğine de değindi. Şehirleşme, modernleşme ile birlikte bireyin öne çıktığını vurgularken, kendi özgürlüğünü elinde tutuğunu düşünen bireyin kutsal değerlerden uzaklaştığını bununda insanı yalnızlaştırdığını savundu. Mercan, yalnızlaşan insanın sevgi temelli, sorumluluk bilinci olarak yetişmesinin mümkün olmadığını söyledi.


Aile içinde bir arada yaşarken bile özellikle teknolojik araçlarla harcanan zamanda ev içerisinde bile bir yalnızlaşma söz konusu olabildiğinden oluşan durumlar adına da konuşan Mercan, “Buna çözüm bulmak çok kolay değil, ekranın da bir iradesi var. Eğer biz bu imkanları aracı olarak kullanıyorsak, bu sorun değildir. Ancak gayesiz bir irtibat kurulduğunda geçen saatler hesap edilmediğinde o zaman sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir.” diye konuştu.


Kendi evinde denediği yöntemi dinleyicilerle paylaşan Mercan, ailecek aldıkları bir karara göre; ilk haftalarda haftada bir gün, 6 ay devam ettikten sonra ise haftada 3 gün gün boyu hiç televizyon açmadıklarını söyledi. Böylece aile içerisinde beraber vakit geçirdiklerini, herkesin o vakitlerde farklı şeylerle meşgul olduğunu ifade etti. Medyadan, teknolojiden tümüyle uzak kalınamayacağının altını çizen Mercan, “Önemli olan ve dikkat edilmesi gereken nokta; kontrollü ve kendi irademizi kullanarak bu imkanları kullanmak.” dedi.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.