Çocukları güneş ışınlarından uzak tutun

Çocukları güneş ışınlarından uzak tutun

Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Demir, 0-16 yaş aralığındaki kişilerin, cilt kanserine yakalanmaması için özellikle güneşli havalarda ultraviyole ışınlarından korunması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarının gelmesiyle vatandaşları güneş ışınlarına karşı uyaran Doç. Dr. Ahmet Demir, önemli açıklamalarda bulundu. Çocukları 16 yaşına kadar güneşin zararlı etkilerinden korunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Ahmet Demir, çocukların 16 yaşına kadar güneşin zararlı etkilerinden korunması gerektiğini vurguladı. İleride oluşabilecek cilt kanserlerinden korunmak için güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına karşı önlem alınması gerektiğine işaret eden Demir, “Bu belki de çocuklarımızın sağlığı için yapacağımız en iyi yatırımların başında gelmektedir. Bu korunma için medya, günlük ultraviyole indekslerini yayınlamalı. Vatandaşların bilgilenmesi için bu çok önemli” dedi.

Güneşin etkisinin cilt tiplerine göre farlılıklar gösterdiğini dile getiren Doç. Dr. Ahmet Demir, “Cildin güneşe karşı gösterdiği reaksiyon farklı olmakta, açık renkli, beyaz tenli, çilli kızıl saçlı insanlar güneşte hızla yanar ama bronzlaşamazlar. Açık tenli sarışın insanlar, kolay yanarlar hafifçe bronzlaşırlar. Koyu kumral tenliler orta derecede yanarlar, kolayca bronzlaşırlar. Koyu saçlı buğday tenliler az yanarlar, iyi bronzlaşırlar. Esmer tenli siyah saçlılar, çok az yanarlar ve çok iyi bronzlaşırlar. Çok koyu cilt yapısına sahip insanlar da güneşten hemen hemen hiç etkilenmez ve yanmazlar. Ülkemizin cilt karakteri açık tenli, sarışından koyu saçlı, buğday tenli insan deri tiplerine doğru değişmektedir. Güneşin zararlı etkileri deride çillenme, düzensiz lekelenmelerden kırışıklığa kadar giden bir süreci oluşturur. Daha kötüsü ise ciltte kabuklanma, kanama, sarı beyaz iyileşmeyen yaralar ile kendini gösteren cilt kanserlerine yol açar” diye konuştu.

Güneş ışınlarından korunmak için yapılması gerekenlere değinen Dr. Ahmet Demir, “Mümkün ise 10.00-15.00 saatleri arasında güneş ışığından tam olarak korunmalı. En iyi korunma şekli ise kapalı yerlerde bulunmalı. Sık dokunmuş pamuklu giysiler kullanmalıyız. Siperli şapkalar takmalıyız. UV filtreli gözlükler kullanmalıyız. Cilt tiplerine uygun güneşten koruyucu kremler, spreyler veya losyonlar kullanmalı SPF ve üstü olmalı” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.