Çocuklar, sağlıklı beslenmede de anne-babayı taklit ediyor

Çocuklar, sağlıklı beslenmede de anne-babayı taklit ediyor

Kişisel gelişim konularında ailesini örnek alan çocuklar, sağlıklı beslenme konusunda da anne ve babasını taklit ediyor. Bütün ailenin bir araya geldiği yemeklerde ebeveyninin sağlıklı ürünler tükettiğini görüp örnek alan çocukların hem beslenmesi hem de gelişimi daha sağlıklı oluyor.

Sağlıksız okul menüleri ile kantinlerde satılan yanlış yiyecekler ve hareketsizlik okul çağındaki çocukların erken yaşta kilo sorunu yaşamalarına sebep olabiliyor. Sağlıklı bir toplumun temelinin çocuklar olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle sağlıklı nesiller oluşturmak ve gelecek kuşakları obeziteden korumak için anne-babalara önemli görevler düştüğünü kaydediyor. Uzmanlar, bu konuda anne-babaların çocuklarına iyi bir örnek olmak için sağlıklı beslenmeye önce kendi yeme-içme alışkanlıklarını değiştirerek başlamalarını öneriyor.

Uzman diyetisyen Gamze Şanlı Ak, özellikle sağlıksız okul menüleri ile kantinlerde satılan yanlış yiyecekler ve hareketsizliğin okul çağındaki çocukların erken yaşta kilo sorunu yaşamalarına sebep olabildiğini dile getirdi. “Çocuğunuz fazla kilolu ise sıkı diyetler uygulatmaya çalışmak yerine bir beslenme uzmanına götürün.” tavsiyesinde bulunan diyetisyen, ebeveynlerin çocukların yaşı, boyu ve aktivitesine göre alması gereken besin grupları ve miktarları konusunda bir düzenleme yapabileceğini belirtti. Bu dönemde alınan fazla kiloların vücuttaki yağ hücresi sayısının artmasına sebep olacağından, yetişkinlik dönemi için tehlikeli olduğunun altını çizen uzman, “Çünkü yetişkin dönemde zayıflarken yağ hücrelerinin sayısı azalmaz, sadece içleri boşalır. Bu sebeple, yağ hücresi sayısının artmaması önemlidir.” dedi.

Sağlıklı bir toplumun temelinin çocuklar olduğuna işaret eden Ak, özellikle sağlıklı nesiller oluşturmak ve obezite probleminden gelecek kuşakları korumak için anne-babalara önemli roller düştüğünü ifade etti. Ak, “Bu konuda anne-babalar çocuklarına iyi bir örnek olabilmek için sağlıklı beslenmeye ilk önce kendi yeme içme alışkanlıklarını değiştirerek başlamalı. Bu, çocuk üzerinde daha etkili olacaktır.” ifadelerini kullandı.

ÇİKOLATA VE CİPS GİBİ GIDALARI ÖDÜL OLARAK KULLANMAYIN

Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, çocukların sağlıklı beslenmesi ve obeziteye karşı ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Eve cips, çikolata, kolalı içecekler, hazır meyve suları gibi besinleri almayın. Yemekleri büyük porsiyonlar yerine küçük tabaklarda servis edin. Çocukların tek tip besinle beslenmesini önleyin. Bunun için besin çeşitliliğini artırın. Tatlı ve yağlı besinleri (çikolata, gofret, şekerleme, cips vb.) ödül olarak kullanmayın. Çocuklara yavaş yemek yeme alışkanlığını kazandırın. Televizyon ve bilgisayar karşısında oturma süresini azaltın. Fast food ve abur cubur tüketimini azaltın. Spor alışkanlığı kazandırın.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.