Bebeklerde işitme kaybı iyileştirilebiliyor

Bebeklerde işitme kaybı iyileştirilebiliyor

Dr. Ziya Tay, bebeklerde doğuştan işitme kaybının, işitme testinin ardından ilk altı ay içinde takılacak cihaz ve tedaviyle iyileştiğini bildirdi.

Her bin sağlıklı yeni doğan çocuktan bir ile üçünün işitme kayıplı olduğunu belirten Dr. Tay, ilk bir ay içinde tespit edilen işitme kaybının, bebek altı aylık olunca uygulanan cihazla normale döndüğünü belirterek, tarama testini geçemeyen ve randevu verilen bebeklerin ebeveynlerine, “Bebeğiniz için randevunuza gidin. Tarama testlerini mutlaka tamamlayın.” dedi.

Bebeklerin, hayatın ilk iki yılında beden ve zihin yönünden hızlı bir gelişim dönemi yaşadığrını aktaran Tay, insanlarda kullanacakları dilin temelinin, bebeklik döneminde o dile özgü seslerin işitilmesi ve konuşmaların dinlenmesiyle oluştuğunu ifade etti. Konuşma ve dil gelişiminin doğumdan itibaren 4 yaşına kadar devam ettiğini belirterek, “İlk bir ay içinde tespit edilen işitme kaybı, bebek altı aylık olunca uygulanan cihazla normale dönmektedir. Bu çocuklar, yaşıtları gibi işitebilirler ve konuşabilirler.” dedi. İşitme engelli çocuk için çevresindeki nesneler ve bireylerin yalnızca görüntü olarak anlamlı olduğuna değinen Ziya Tay, soyut düşüncesi gelişemeyen ve sözel iletişim kuramayan çocuğun, yeterli uyarı alamadığı için zihin gelişiminin de gerilediğine işaret ederek, tarama programının önemini vurguladı.

Yeni doğan her bebeğe işitme testi uygulandığını ifade eden Dr. Tay, “Bu test, bebeğe zarar ve rahatsızlık vermiyor. Bebek hastaneden taburcu olmadan önce kulak yoluna yerleştirilen bir mikrofonla gönderilen sesin yansıması alınıyor, küçük bir bilgisayara kaydediliyor. İşitmesi varsa ‘geçti’, yoksa ‘kaldı’ şeklinde değerlendiriliyor. Bu bebekleri 15 gün sonra tekrar çağırıyoruz. Testten geçemeyenler, üniversite hastanelerine yönlendirilerek tedavisinin yapılması sağlanıyor.” şeklinde konuştu. İşitme tarama testlerinin ücretsiz olarak hem kamu hem de özel hastanelerde yapılabildiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Tay, “Randevularınıza mutlaka uyun. Bebeğinizin geleceği için tarama testlerini tamamlayın.” dedi. Manisa’da 2012 yılında yapılan işitme testi tarama oranını yüzde 98 olarak açıklayarak, “2012 yılında ilimizde doğan 18 bin 582 bebeğe tarama yapılmış, 119 bebek işitme kaybı ön tanısıyla üniversite hastanelerine sevk edilmiştir.” diye konuştu.

Doğumdan 2 ile 3 yaşına kadar olan süre, çocuklarda konuşma, dil ve psikososyal gelişim açısından kritik dönemler olarak sayılıyor. İlk altı ayda teşhis koyulup uygun işitme cihazıyla rehabilitasyona başlayan çocuklarda, başta dil ve konuşma olmak üzere bütün gelişim alanlarında yaşıtlarına benzer seviye görülüyor. Teşhis ve yönlendirmede geç kalınmış çocukların ise yaşıtlarını yakalaması mümkün olamıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.