Adli tıp raporu Zimmerman davasının seyrini değiştirebilir

Adli tıp raporu Zimmerman davasının seyrini değiştirebilir

İkinci derece cinayet suçlamasıyla 20 Nisan’da tutuklanan George Zimmerman’ın daha sonra kefaletle serbest bırakılması özellikle Afro-Amerikalıların tepkisine neden olmuştu. Mahkemenin, savcı tarafından ikinci derece cinayetle suçladığı Zimmerman’ı neden kefaletle serbest bıraktığı sorularına adli tıp raporu cevap verdi.

Adli tıp raporu Zimmerman’ın (28) silahsız Trayvon Martin’i (17) öldürme nedeni olarak ileri sürdüğü ‘kendini savunma’ gerekçesini haklı çıkaracak deliller bulunduğunu gösterdi. Rapora göre, Zimmerman’ın Trayvon ile girdiği kavgada burnunun kırıldığı, iki gözünde morarmaların olduğu, kafasının arkasında iki adet yara ile bileğinde ezilmenin olduğu belgelendi. Zimmerman, Trayvon Martin’i silahı ile vurmadan önce 17 yaşındaki siyahi gencin kendisine saldırdığı tezini de adli tıp raporu güçlendirmiş oldu.

Adli tıp raporunun Zimmerman’ın suçsuz olduğunu kanıtlamak için yeterli olmayacağını savunan bazı uzmanlar, kavgayı kimin başlattığının da önemli olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Trayvon Martin’in ailesi ve taraftarlarını zor durumda bırakan rapor ile Zimmerman’ın Florida kanunlarına göre kendini savunma iddiasını da güçlendirdiği de bir gerçek.

Florida eyaletinin Sanford şehrinde 26 Şubat’ta gerçekleşen olay yaklaşık bir ay sonra Amerikan ulusal kamuyouna mal olmuştu. Bir sitede gönüllü bekçilik yapan Zimmerman, akşam saatlerinde kapşonlu tişört giymiş olan şüpheli birini takip ettiğini polise bildirmesi ve güvenlik güçlerin hiçbir müdahalede bulunmaması yönündeki uyarısına rağmen olay Trayvon Martin’in vurulması ile neticelenmişti.

Florida eyalet kanunlarına göre ‘Yerinde Dur’ kanunu gereği saldırgan birini savunmada kalan kişinin vurması durumunda kendini müdafa gerekçesi ile hiçbir cezai işleme tabii tutulmuyor. Bu kanun gereği Zimmerman da olaydan sonra karakolda ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Zimmerman’ın serbest bırakılmasına başta Trayvon’un ailesi olmak üzere Afro-Amerikalılar ve insan hakları örgütlerinin ülke genelinde tepkisi artınca eyalet savcısı 20 Nisan’da zanlıyı ikinci derece cinayet suçu ile tutuklanmasına karar vermişti. Aynı dönemde Başkan Barack Obama’da tartışmalara ortak olmuş, ‘‘Oğlum olsa Trayvon’a benzerdi’’ diyerek olaya müdahil olmuştu. Ancak, daha sonra çıktığı mahkeme tarafından 150 bin dolar kefalette serbest bırakılan Zimmerman’ın Trayvon Martin tarafından yaralandığını gösteren rapor davanın insanlar neznindeki algıyı değiştireceğe benziyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.