ABD’li Müslüman göçmenlere ayrımcı vatandaşlık uygulaması

ABD’li Müslüman göçmenlere ayrımcı vatandaşlık uygulaması

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) isimli sivil toplum kuruluşu, ABD vatandaşlığı başvurusu yapan göçmenleri izlemek üzere uyguladığı bir programda milli güvenlik kaygılarıyla pek çok Müslüman’ın kara listeye alınarak başvurularının yıllarca bekletildiğini ortaya çıkardı.

ACLU’nun raporuna göre, göçmenlik ofisi memurları, sakıncalı gördükleri kişilerin vatandaşlık başvurularını reddetmek için bahaneler bulmak üzere talimat aldı. ACLU raporunda, “başvuru sahibinden yeterli bilgi alınamaması” gibi gerekçeler bu bahanelere örnek gösterildi. Göçmenlerin kara listeye alınması için kriterlerin çok geniş olduğu ifade edilen raporda, kimi başvuruların “terörist aktivitelerin olduğu bölgelere seyahat” gibi nedenlerle reddedildiği belirtildi. Programın 2008 yılında başladığını aktaran örgüt, bu program kapsamında kaç göçmenin değerlendirmeye tabi tutulduğu hakkında ise bilgi vermedi.

Raporun yazarı Jennie Pasquarella, programın asla kamuoyuyla paylaşılmadığının ve Kongre onayından geçmediğinin altını çizdi. Söz konusu program gereği, hangi başvuruların milli güvenlik tehdidi taşıdığına karar veren Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri bürosu memurları, uygun güvenlik biriminden başvuru sahibi hakkında ek araştırma yapmasını talep ediyor.

 

Bu başvuruların ek araştırma sonuçları edinilmeden kabul edilmesi yasak olduğu için pek çok vatandaşlık başvurusu çok uzun zaman bekletiliyor ve pek çoğu da reddediliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.