AB’de bal arılarını ‘kurtarma’ girişimi

AB’de bal arılarını ‘kurtarma’ girişimi


Avrupa Birliği ülkeleri, bal arılarının ölümüyle ilişkilendirilen tarım ilaçlarının kullanımına sınırlandırma getiriliyor.


Avrupa genelinde arı nüfusunun hızla azalması kaygı yaratıyor. “Neonicotinoid” adıyla bilinen bu ilaçların arılara zarar verdiğine inanılıyor. Bu yüzden Avrupa Komisyonu, bunların kullanımının arıların ve diğer polen taşıyıcı böceklerin konmadığı bitkilerle sınırlandırılması gerektiğini savunuyordu.


Fakat, birçok çiftçi ve uzman bu konuda yeterince veri olmadığını savunuyor.

AB ülkeleri arasında yapılan oylamada, yasak getirilmesini savunan ülke sayısı 15’te kaldı. Avrupa Komisyonu, 28 üye ülkenin uzlaşamaması durumunda söz konusu ilaçlara iki yıl süreyle sınırlama getireceğini açıklamıştı. AB kuralları uyarınca oylamada lehte ya da aleyhte salt çoğunluğa ulaşılamaması halinde Avrupa Komisyonu karar alabiliyor.


Halihazırda Fransa, Almanya, İtalya ve Slovenya’da neonicotinoidlere sınırlama getirilmiş durumda. İngiltere ve Almanya ise yasak kararına karşı çıkıyor. Dünyadaki tarımsal bitkilerin polenlerinin ortalama üçte birinin bal arıları ve diğer hayvanlarca taşındığı tahmin ediliyor.


Geçen ay Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından yayımlanan bir raporda, böcek ilaçlarının aralarında bal arılarının da bulunduğu polen taşıyıcılar için risk oluşturduğu belirtildi.


Bununla birlikte raporda bazı vakalarda, yeterli veri olmaması nedeniyle kesin sonuca varılamadığı kaydedildi. Kullanımına sınırlama getirilmesi planlanan neonicotinoidler şunlar: Clothianidin, imidacloprid ve thiametoxam.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.