ABD’den Karşıyaka’ya uzanan 100 yıllık buluşma

ABD’den Karşıyaka’ya uzanan 100 yıllık buluşma

İzmir Karşıyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi duygusal bir buluşmaya sahne oldu. Hamza Rüstem’e mesleği öğreten Türkiye’nin ilk fotoğrafçılarından biri olan Behaeddin Bediz’in torunu Bülent Bediz, dedesinin anılarına ulaşmak için ABD’den Karşıyaka’daki müzeye geldi. Bediz, internette bir haberde görerek haberdar olduğu Fotoğrafevi’ne, dedesinin bir makinasını hediye etti.   

Hamza Rüstem’in torunu Mert Rüstem ile müzede buluşan ressam Bülent Bediz, dedesinin yüz yıl önce çekilmiş fotoğraflarını duvarlarda görünce oldukça heyecanlandı. Hamza Rüstem’in fotoğrafçılık üzerine birikimlerini toplayarak müzenin açılmasını sağlayan torun Mert Rüstem, Girit’te başlayıp İstanbul’da devam eden dedelerinin yaşamlarına yönelik bulduğu dokümanlar ile sunum gerçekleştirdi.  1800’lü yılların son döneminde o zamanlar Osmanlı toprağı olan Girit’te ilk fotoğraf dükkanını Behaeddin Bediz’in açtığını belirten Mert Rüstem, şöyle konuştu: “Behaeddin Bediz, o dönem Girit’in kartpostallarını hazırlamış. Halen Girit’in en eski fotoğrafları bu kartpostallar olarak biliniyor. Rahmetli dedem  yanında yemek ve yatacak yer karşılığı işe başlamış. Behaeddin Bediz, Meşrutiyet’ten önce İstanbul’a taşınırken dükkanı dedeme devretmiş. Dedem de, daha sonra İzmir’e yerleşip fotoğraf dükkanı açmış. Ustasını İstanbul’dan davet ederek İzmir’de birlikte çalışmışlar”

İnternetten haberdar olduğu Karşıyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi’ni gezerken duygulu anlar yaşayan Bülent Bediz, “Çocukluğumda İstanbul’da evimizde cam negatifler vardı, hepsi kayboldu. Ancak elimde çok eski bir fotoğraf makinesi var, buraya hediye etmek isterim” diyerek, dedesinden bir anı bıraktı müzeye.

Kendisinin 1962 yılında, 16 yaşında mimarlık okumak için ABD’ye gittiğini belirten Bülent Bediz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika’da mimarlık değil güzel sanatlar okudum. Yaşamımı resim yaparak sürdürdüm. Fotoğrafçılık dedemden kalma bir hastalık gibi, hep içinde oldum. Dedemin anılarını burada buldum. Çok etkilendim. Müze de çok değerli birikimler barındırıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.