ABD’de bu sefer büyük bir şehir iflasını istiyor

ABD’de bu sefer büyük bir şehir iflasını istiyor

ABD’nin nüfus ve ekonomik hacim bakımından en büyük eyaleti olan California’daki Stockton şehri iflasını isteme yolunda. Amerika’da bugüne kadar Stockton kenti büyüklüğünde hiçbir şehri iflas istemiyle mahkemeye gitmemişti.
Dün Şehir Konseyi yaptığı toplantı sonunda iflas isteme şartlarınn araştırılmasına karar verdi ve yarın da (perşembe) büyük ihtimal ile mahkemeden iflas talebinde bulunacak. Amerika’da daha önce de iflasını isteyen şehirler olmuştu ancak bunlar oldukça ufak kentlerdi. Stockton bugün 300 bine varan nüfusu ile iflas talebinde bulunacak en büyük şehir olarak tarihe geçme yolunda.

Salı günü yapılan Belediye Meclisi toplantısı sonunda iflas için gerekli dökümanların tamamlanması yolunda karar alınırken şehir yönetimi mahkemeden chapter 11 (iflas koruma) talebinde bulunacak.

Belediye Başkanı Ann Johnston, şehirde yapılabilecek tüm kısıntıları yaptıklarını ancak hala büyük sıkıntılarla mücadele ettkiklerini savundu. Birçok polis, itfaiye çalışanının işine son verip kütüphane çalışmalarını azalttıklarını belirten Başkan Johnston, bütçe açıklarınıın 26 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Başkan ayrıca iflas başvurusu ile polis, itfaiye çalışanlarının maaşlarını ödeme imkanlarına kavuşacaklarını da dile getirdi.

Belediye çalışanları sendikası ile Şehir Yönetimi işçilerin özlük haklarının kısıtlanması, çalışma saatlerinin azaltılmasının pazarlığını yapıyor. Şehir Yönetimi yapılacak olan kemer sıkma politikası ile önümüzdeki yıl için 16 milyon dolar tasarruf elde etmeyi planlıyor.

Belediye bütçe açığı ile mücadele edebilmek için, her üç itfaiciden birinin, polislerin yüzde 25’i ile diğer işlerde görevli çalışanlarının yüzde 40’ının işine son verdi.  Şehirde işsizlik yüzde 15 iken bu rakam ülke ortalamasının yaklaşık iki katı. Şehirdeki polis memurlarının sayısının azaltılmasının da ayrıca suç oranlarında artışa neden olduğu ileri sürülüyor. Yaşanılan ekonomik krizin ardından Stockton şehri Amerika’da suç oranının en yüksek olduğu ikinci kent haline geldi. Yine Stockton şehri Amerika genelinde ev taksitlerinin ödeyemeyenlerin en fazla olduğu kent olarak biliniyor.

Stockton’ın ABD’de iflâs başvurusunda bulunan en büyük kent olacağı belirtiliyor.
Belediye meclisi iflâs kararına destek verdi. Belediye Başkanı Ann Johnston, bunun yüzleşmeleri gereken zorlu bir karar olduğunu söyledi.

Ünlü San Francisco şehrine 145 km uzaklıkta bulunan ve nüfusu yaklaşık 300 bin olan Stockton, iflas nedeni olarak işçi maliyetlerinin artması, vergilerin düşüklüğü ve emlak piyasısındaki daralma olarak ifade etti.

Stockton gibi California’da başka şehirlerin de bütçelerinde büyük açıkların olduğu biliniyor. Califronia eyaletinde borç batağında başka şehirlerin var olduğunu yazan Los Angeles Times gazetesi, bugün Stockton şehrinin iflas başvurusunun eyalet için büyük önem taşıdığını yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.