Şampiyon, sistemi 14 yıl önce kurdu

Şampiyon, sistemi 14 yıl önce kurdu

2014 Dünya Kupası’nda, Arjantin’i uzatmalarda 1-0 yenerek şampiyon olan Almanlarda büyük coşku hâkim. İtalya 1990’dan tam 24 sene sonra zirveye çıkan Panzerlerin başarısının sırrı; disiplin ve sabır. Değişim ise Euro 2000’de başladı. Portekiz, Romanya ve İngiltere’nin grubunda bir puanla sonuncu olan Almanlar, o günlerde altyapıya yaklaşık 1 milyar dolar aktardı.

Dünyanın zirvesine taht kurmak için İtalya 1990’dan bu yana bekleyen Almanlar, 24 yıllık özlemi dindirdi. Panzerler, 2014 Dünya Kupası’nın finalinde Arjantin’i uzatmalarda Mario Götze’nin golüyle 1-0 yendi ve 4. şampiyonluğuna ulaştı. İngilizlerin unutulmaz forvetlerinden Gary Winston Lineker’in sözleri, bugünlerde yine gerçeklik kazandı: “Futbol, 22 kişinin 90 dakika mücadele ettiği, sonunda Almanların kazandığı bir oyun.”

Almanya’daki değişimin tohumları Euro 2000’de serpildi. Gruptan çıkılamayınca, ‘Yetenekleri nasıl yetiştirebiliriz?’ sorusuna cevap arandı. Vakit geçirilmeden altyapıya yaklaşık 1 milyar dolar aktarıldı. 121 tane merkez kuruldu ve 10-17 yaş arası gençler, tam zamanlı koçlarca teknik beceri eğitimlerine alındı. Bundesliga 1 ve 2 kulüplerine Alman Futbol Federasyonu (DFB) tarafından akademi zorunluluğu getirildi. Her gruba, millîlerin mevcut dizilişi; 4-2-3-1 öğretildi. Radikal adımlar 2004’te, Jürgen Klinsmann’ın teknik patronluğa getirilmesiyle atıldı, Joachim Löw ile sürdü. Başarıda, 2006’da genç takımlar sorumluluğuna getirilen Matthias Sammer’in rolü de büyüktü. Türkiye’yi eledikleri Euro 2008’de yeni kimliğin emareleri ortaya çıktı. Geçmişe nazaran fazlasıyla iyiydiler; ama finalde İspanya’ya kaybettiler.

Afrika 2010’da ilk aşama geride kaldı, artık iyice gençleşmişlerdi. Akıllarda yer edinecek mücadeleler ortaya koydular. Finalde İspanya’ya Carlos Puyol’un kafa golüyle yenildiler; ama göze hoş gelen, seyirciyi kendine çeken üstün performanslar sergilediler. Son 76 yılın en genç ekibiyle (24,7) boy gösterdiği 2010’da üçüncülük gören Joachim Löw’ün, Euro 2012 kafilesindeki 23 öğrencisinden 19’u okulluydu. Brezilya 2014’ün finalinde turnuvanın en ihtiyar ekibi Arjantin (28,4) ile karşılaşan 26,3 yaş ortalamasına sahip Almanya, 20. Dünya Kupası organizasyonunda disiplin ve sabrın meyvesini topladı.

JOACHIM LÖW: Bugünü görebilmek için canla başla çalıştık

Almanya’nın hocası Joachim Löw, bugünü görebilmek için canla-başla çabaladıklarını vurguladı. 54 yaşındaki deneyimli teknik adam, “Reform bundan on yıl önce Klinsmann ile başladı ve biz de bu çalışmayı sürdürdük. Kimse kupayı bizden fazla hak etmemişti. Sahada tek yumruk halindeydik. Galibiyetimizin temelinde herkesin insan üstü gayret sarf etmesi yatıyor.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.